STONEHENGE


–> Europa  –> STONEHENGE 

 

°

°STONEHENGE.docx (1.4 MB) Britse megalithische cultuur 

—>STONEHENGE WP doc

°

Opzienbarende ontdekking bij Stonehenge

http://www.nu.nl/wetenschap/3873997/opzienbarende-ontdekking-bij-stonehenge.html

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

stonehenge_2436210kstonehenge-dusk_24763_600x450stonehenge-sunset_24764_600x450stonehenge-above_24772_600x45010 september 2014
 Stonehenge in Engeland blijkt onderdeel te zijn geweest van een veel groter geheel.

°
Tot die opzienbarende conclusie komen archeologen na onderzoek van de bodem rond het monument uit de steentijd bij Amesbury.
De onderzoekers stuitten op zeventien onbekende kapellen en honderden andere archeologische zaken zoals kleinere monumenten. Volgens de wetenschappers veranderen de vondsten de kijk op Stonehenge volledig, aldus The Guardian woensdag.

Eerder deze maand werd ook al ontdekt dat de grote stenen van Stonehenge daterend van rond 3100 voor Christus oorspronkelijk een cirkel of een ‘C’ vormden.
Het onderzoek van de bodem begon vier jaar geleden. Zo werd een terrein van twaalf vierkante kilometer rond Stonehenge met radarapparatuur in kaart gebracht.

°
Eerder werd al bekend dat door het bodemonderzoek twee lange sleuven waren gelokaliseerd die met de stand van de zon te maken hebben. De ene sleuf ligt op 21 juni in de lijn van zonsopgang en de andere op dezelfde dag in lijn met de zonsondergang.
De sleuven kruisen elkaar op de plek waar later Stonehenge werd gebouwd. De sleuven werden vierhonderd jaar voor Stonehenge gegraven.

 

°

http://www.nu.nl/wetenschap/3365907/stonehenge-was-prehistorische-begraafplaats–.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Stonehenge

°

New digital map reveals stunning hidden archaeology of Stonehenge

Stonehenge. A host of previously unknown archaeological monuments have been discovered around Stonehenge as part of an unprecedented digital mapping project that will transform our knowledge of this iconic landscape — including remarkable new findings on the world’s largest ‘super henge’, Durrington Walls.
Credit: Image courtesy of University of Birmingham
University of Birmingham
. Meer informatie op www.orbit.ugent.be.
“Uit de gecombineerde sensormetingen kwamen talrijke, voorheen onbekende, bodemsporen van archeologische structuren aan het licht, waaronder restanten van zeventien nieuwe rituele monumenten, verdwenen grafheuvels en talrijke kleinere prehistorische structuren zoals opgevulde grachten, grote putten en perceelgrenzen.”
Stonehenge c3b96778-d889-4962-a5e9-774a9565934b
°

Sommige Stonehenge-schatten lijken het werk van kinderen

Caroline Kraaijvanger  22 september 2014

http://www.scientias.nl/sommige-stonehenge-schatten-blijken-het-werk-van-kinderen/105322

 

 

stonehenge tresor

stonehenge tresor

schat

 

Onder de schatten die nabij Stonehenge ondekt zijn, bevinden zich kunstwerkjes die alleen door kinderen kunnen zijn gemaakt. Dat concluderen onderzoekers nadat ze een dolk van de Stonehenge-elite onder de loep namen.

 

Meer dan honderd jaar geleden ontdekten onderzoekers op kleine afstand van Stonehenge een grafheuvel. In de heuvel lag een man begraven. Hij moet tot de elite behoord hebben, want zijn lichaam werd vergezeld door prachtige schatten. Onder die schatten bevond zich een bronzen dolk met een handvat dat versierd was met duizenden kleine gouden knopjes. Die dolk hing met behulp van een haak aan een riem. Die haak was van goud en versierd met hele fijne in het goud gegraveerde golvende lijnen.

 

Wetenschappers hebben de dolk en haak nu nog eens bestudeerd, in de hoop meer te weten te komen over de makers ervan. En ze deden een opmerkelijke ontdekking. Op de dolk bevonden zich ooit meer dan 140.000 gouden knopjes. Die gouden knopjes zijn dunner dan een menselijke haar en ongeveer 1 millimeter breed. Ze zijn in een zigzag-patroon op de dolk gelegd. Per vierkante centimeter werden er meer dan duizend van die gouden knopjes ingelegd.

Alleen kinderen en tieners en volwassenen die door natuurlijke oorzaken of doordat ze als kinderen aan dit soort dingen werkten bijziend waren geworden, zouden in staat zijn om zulke kleine objecten te produceren,”

vertelt onderzoeker Ronald Rabbetts.

 

Prachtige schatten zoals deze kwamen met een prijs. Wie enkele jaren van zijn leven spendeert aan het turen naar zo’n fijn kunstwerk, ziet zijn ogen sterk achteruitgaan.

 “De implicaties zijn dat er onder de kunstenaars uit de Bronstijd vrijwel zeker mensen waren die – vaak door het werk dat ze als kinderen hadden uitgevoerd – bijziend waren geworden.”

Deze bijziende mensen zouden niet langer in staat zijn om te werken, tenzij er behoefte was aan de kunstwerken die hen bijna blind hadden gemaakt: aan de hele kleine, precieze kunstwerken konden ze hun medewerking wel verlenen.

“Waarschijnlijk moesten zij sterk door de samenleving ondersteund worden.”

Bronmateriaal:
Stonehenge elite’s finest treasures were made by children” – Wiltshiremuseum.org.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de University of Birmingham / David Bukach.

http://www.wiltshiremuseum.org.uk/news/index.php?Action=8&id=167&page=0

Wiltshire Museum

 

stonehenge tresor 2

 

 

°

 

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

2 Responses to STONEHENGE

 1. Pingback: ARCHEO- ANTROPOLOGIE INHOUD | Tsjok's blog

 2. piterfries says:

  Dat in de buurt van Stonehenge megalitische structuren zijn, die er vermoedelijk mee te maken hebben was al heel lang bekend.
  Dat Stonehenge te maken had met zon- en/of maanaanbidding ook.
  Jammer genoeg zullen we wel nooit te weten komen wat de mensen uit de Stonehenge tijd dachten.
  Als ooit over vijfduizend jaar onze autosnelwegen worden opgegraven zullen die ook wel niet begrepen worden.
  Alexander Thom, ‘Megalithic Lunar Observatories’, Oxford, 1971, 1978 bevat uiterst nauwkeurige metingen van structuren uit die tijd, met interpretaties, of die kloppen, geen idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: