TOENEMENDE DROOGTE


°

ZEESPIEGELSTIJGING<—-

http://www.kennislink.nl/publicaties/zeespiegelstijging  <—

zeespiegel , drinkwater en zoetwater behoud <—-

°

In 2100 is Europa een stuk droger

 13 januari 2014   5

rivierdelta

Hoewel het de laatste tijd erg vaak regent in Nederland en België, moeten we ermee rekening houden dat het de komende decennia steeds droger gaat worden. Dit komt door

1.- klimaatverandering en

2.- tevens door de toename van watergebruik.

Dit beweren wetenschappers van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie en de universiteit van Kassel. De resultaten verschenen onlangs in het Hydrology & Earth System Sciences, een digitale uitgave van de Europese Geowetenschappelijke Unie (EGU).

De wetenschappers gebruikten verschillende klimaatmodellen om te berekenen wat de gevolgen zijn voor Europa.

  —> Is er in 2100 nog wel voldoende zoet water voor iedere Nederlander en Belg?

“Veel stroomgebieden krijgen te maken met verminderde aanvoer van water”, zegt onderzoeker Giovanni Forzieri van het JRC. “Dit geldt vooral voor rivierbekkens in Zuid-Euoropa.” Zo verwachten onderzoekers dat perioden van watertekort met 80% zullen toenemen in het zuiden van Frankrijk, Italië, het Iberische schiereiland en de Balkan.

Temperatuurstijging
Op dit moment denken wetenschappers dat de gemiddelde temperatuur in Europa in 2100 3,4 graden Celsius hoger is dan in de periode van 1961 tot 1990. De auteurs van het paper waarschuwen dat de temperatuur nog harder stijgt in de zuidelijke gebieden. Zo zal het in Portugal en Spanje eind deze eeuw ruim vijf graden warmer zijn.

Benelux
Hoewel Nederland en België hoger liggen, zal het ook in onze landen vaker droog zijn.

In 2012 schreven we al dat zoet water steeds zeldzamer is in Nederland.

“Lange tijd hebben we niet hoeven nadenken over zoet water: het was er gewoon. Die vanzelfsprekendheid is voorbij,” waarschuwt Johan Woltjer, hoogleraar planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. De zeespiegel stijgt en we hebben vaker te maken met droogte.

Zilt zeewater dringt daardoor dieper door in de bodem en maakt het grondwater zouter.(1)

Bronmateriaal:
Ensemble projections of future streamflow droughts in Europe” – HESS

 

Klimaatverandering speelt een rol in extreme droogte Californië

30/09/14 – 11u45  Bron: Stanford© ap.

GLOBAL WARMING De verlammende droogte waarmee Californië al maanden te kampen heeft, is wellicht een gevolg van de klimaatverandering. Dat besluiten wetenschappers van Stanford in een studie die uitwijst dat de uitzonderlijke weersomstandigheden die aan de basis van de droogte liggen zeer onwaarschijnlijk waren voor de industriële revolutie in de jaren 1800.

Het hogedrukgebied verdween heel even van de radar tijdens de zomermaanden van 2013, om daarna nog sterker terug te keren en de hele winter lang te volharden

 

© afp.

De uitzonderlijke droogte waaronder Californië gebukt gaat, is de ergste in de geschiedenis van de staat. In combinatie met de abnormaal hoge temperaturen heeft het gebrek aan neerslag in de hele staat geleid tot een gevaarlijke toename van bosbranden en gevallen van luchtverontreiniging. Een recent rapport schatte de verliezen in de landbouw door het watertekort op minstens 2,2 miljard dollar, en het banenverlies in de sector op 17.000.

Over de oorzaak van de extreme droogte zijn wetenschappers het eens: een hardnekkig hogedrukgebied boven de Stille Oceaan, dat voorkwam dat stormen en regenbuien Californië bereikten tijdens de regenseizoenen van 2013 en 2014. Het hogedrukgebied verscheen al in december 2012; het houdt zo lang aan dat meteorologen het de bijnaam ‘Ridiculously Resilient Ridge’, of ‘Triple R’ gaven.

Zulke blokkades komen periodiek voor in een gematigd klimaat, maar de ‘Triple R’ is zowel in grootte als in duur uitzonderlijk. Het hogedrukgebied verdween heel even van de radar tijdens de zomermaanden van 2013, om daarna nog sterker terug te keren en de hele winter lang te volharden. Regen en sneeuw die normaal zouden vallen aan de Amerikaanse Westkust, werden afgeleid naar Alaska.

Computersimulaties
Of de klimaatverandering aan de basis ligt van deze extreme omstandigheden, was totnogtoe een open vraag. In een nieuwe studie linken wetenschappers van Stanford deze weersomstandigheden inderdaad aan de opwarming van de aarde. Het team, onder leiding van klimaatwetenschapper Noah Diffenbaugh, maakte gebruik van een nieuwe combinatie van computersimulaties en statistische technieken om na te gaan hoe groot de kans is dat de ‘Triple R’ zou voorkomen in verschillende omstandigheden.

Lees ook

Een hogedrukgebied met de volharding en intensiteit van de ‘Triple R’ kwam niet eerder voor sinds de eerste metingen in 1948

 

Een eerste bevinding was de zeldzaamheid van het fenomeen. Een hogedrukgebied met de volharding en de intensiteit van de ‘Triple R’ kwam niet eerder voor sinds 1948, toen voor het eerst uitgebreide informatie over de atmosfeer beschikbaar was.

Drie keer meer kans
Een tweede bevinding, die gisteren gepubliceerd werd in het vakblad Bulletin of the American Meteorological Society, is dat een dergelijk fenomeen veel waarschijnlijker is wanneer hoge concentraties broeikasgassen aanwezig zijn.

“Ons onderzoek toont aan dat de kans drie keer groter is dat deze extreme hoge druk vandaag voorkomt dan voor de industriële revolutie in de jaren 1800, toen de mensheid begon met het uitstoten van broeikasgassen”, klinkt het in de studie.

 

 Reacties = 

artikel 1 = 

 • (1) Het zoute water zit dus onder het zoete grondwater, maar de vrees is dat het (op sommige plaatsen) steeds verder omhoog komt en een gevaar voor de landbouw vormt.

  • De info van het bronmateriaal is toch anders:

   “The multi-model ensemble projections of more frequent and severe streamflow droughts in the south and decreasing drought hazard in the north are highly significant, while the projected changes are more dissonant in a transition zone in between.”

   Dus wel meer droogte in Zuid Europa, maar niet in gebieden, die op een hogere breedte liggen, zoals Nederland. (niet hoger liggen)

   • We moesten jaren geleden al bezig zijn  geweest  een ecologische manier van consumeren aan te leren. Er is geen  verder  onderzoek naar droogte nodig om in te zien dat ons gebruik van natuurlijke grondstoffen  eindig en  zo niet verder kan.

 

artikel 2 =

 

“Mens medeverantwoordelijk voor hittegolven”

30/09/14 – © thinkstock.

De door mensen veroorzaakte klimaatverandering kan hittegolven intensiveren. Dat blijkt uit een rapport in het ‘Bulletin of the American Meteorological Society’.

Een aantal wetenschappelijke teams had onder andere zestien verschillende extreme weers- en klimaatgebeurtenissen uit 2013 onderzocht, waaronder vijf hittegolven.

Menselijke activiteiten zoals het verbranden van kolen, olie en gas verhogen de frequentie en zwaarte van hittegolven duidelijk, aldus de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA).

Vijf van elkaar onafhankelijke onderzoeken hadden dit bij de hittegolf van 2013 in Australië aangetoond. Vorsers van de NOAA hadden meegewerkt aan het rapport.

Sinds 1984 is volgens de onderzoekers door menselijke invloed het aantal hittegolven in Australië verdrievoudigd.

“De bewijzen zijn tamelijk indrukwekkend”, zei mede-auteur Peter Stott van de Britse Meteorologische Dienst. “Het is moeilijk voorstelbaar dat we zonder klimaatverandering dergelijke temperaturen zouden halen”.

Het risico dat extreme hitte en extreme droogte in Australië samenvallen zal zeer waarschijnlijk tussen de periode 1861-1901 tot de periode 1993-2033 verzevenvoudigen, luidt het in het rapport.

Bij andere weertypes zoals droogte, felle regen en stormen is de menselijke invloed minder duidelijk aantoonbaar.

Europa
Ook in Europa werden meerdere klimaatgebeurtenissen onderzocht, waaronder de erg hete en droge zomer van 2013 in West-Europa. Daar heeft de door mensen veroorzaakte klimaatverandering -in combinatie met natuurlijke schommelingen in de temperatuur van het wateroppervlak in de Noord-Atlantische Oceaan- een grote rol gespeeld.

Voor de zware regenval in de lente van 2013 in de hogere stroomgebieden van de Donau en Elbe vonden de wetenschappers daarentegen geen bewijs van menselijke oorzaken. Ook orkaan Christian, die in oktober 2013 over Noord-Duitsland en Denemarken raasde, was zeer hevig en ongewoon, aldus de vorsers. Maar hij ligt binnen het bereik van de al decennialange waargenomen schommelingen bij stormen.

Lees ook

 

 

 

 

http://www.hln.be/hln/nl/2656/Global-Warming/article/detail/2060570/2014/09/23/Vijf-manieren-waarop-global-warming-uw-gezondheid-bedreigt.dhtml

Advertenties

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

2 Responses to TOENEMENDE DROOGTE

 1. Pingback: INHOUD Gaia Millieu | Tsjok's blog

 2. Pingback: Wat als al het ijs is gemolten ? | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: