RODE LIJST


Wereldwijd worden bijna 21.000 soorten planten en dieren met uitsterving bedreigt. Dat constateert de internationale natuurorganisatie IUCN in een dinsdag verschenen lijst.

Link –> …meer dan 20.000 dieren- en plantensoorten momenteel met uitsterven bedreigd (scientias)

2  juli  2013

De IUCN   Rode Lijst van bedreigde soorten wordt jaarlijks door de organisatie uitgebracht. Sinds de vorige lijst (vorig jaar ) zijn er ruim 1000 bedreigde soorten bij gekomen en drie soorten uitgestorven, namelijk

°

een tandkarper (Cyprinodon arcuatus),

Uitgestorven vis

http://www.petermaas.nl/extinct/nl/lijsten/vissen.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyprinodon_arcuatus    

http://www.fishbase.se/summary/61505   

°

Een hagedis (Chioninia coctei)

http://reptile-database.reptarium.cz/species?genus=Chioninia&species=coctei

http://nl.wikipedia.org/wiki/Chioninia_coctei

http://en.wikipedia.org/wiki/Macroscincus

°

en een zoetwatergarnaal (Macrobrachium leptodactylus).

 http://nl.wikipedia.org/wiki/Macrobrachium_leptodactylus

http://www.iucnredlist.org/details/197874/0

http://en.wikipedia.org/wiki/Macrobrachium

De IUCN onderzocht in totaal ruim 70.000 plant- en diersoorten. Daarvan zijn er 799 uitgestorven en komen er 61 niet meer in het wild voor. De voornaamste bedreiging is verlies van leefgebied. Ook illegale jacht, vervuiling en klimaatverandering bedreigen de planten en dieren.

De Rode Lijst is langer dan ooit. Dit heeft er ook mee te maken dat het IUCN steeds meer soorten in de gaten houdt. Het is dan ook logisch dat het het aantal met uitsterven bedreigde soorten groeit.

Dit is goed te zien in onderstaande tabel.

factsheet

Indische bruinvis

De onderzoekers maken zich ook zorgen om  rassen van de  Indische bruinvis. /  Neophocaena phocaenoides

http://marinebio.org/species.asp?id=438

Finless Porpoises

http://www.iucnredlist.org/details/198920/0

Vooral  om  de slinkende   populatie  van  het ras

http://www.iucnredlist.org/details/43205774/0

indische-bruinvis

Een ras( N p asiaeorientalis )   van    deze  dolfijn soort   ”  komt  voor in de Chinese rivier de Yangtze  (–> die stroom  was ook het leefgebied van de vlagdolfijn )    en twee naastgelegen meren   en wordt daar  bedreigd door illegale vispraktijken, watervervuiling, zandwinning en een toename van de (vracht)scheepvaart in de rivier.

De ondersoort uit de Jangtsekiang (N.p. asiaeorientalis) is een bedreigde diersoort. Door overbevissing, onder andere door het (illegaal) elektrisch vissen, waarbij waarschijnlijk ook Indische bruinvissen direct worden gedood, en de aanleg van verscheidene dammen in de rivier is het aantal teruggelopen tot circa 1000[2] dieren.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_bruinvis

Coniferen

http://www.iucnredlist.org/news/worlds-oldest-and-largest-species-in-decline-iucn-red-list

Verder ontdekten onderzoekers van de organisatie dat 34 procent van alle coniferen in de wereld wordt bedreigd. Geen enkele plantensoort kan zo hoog en oud worden als een conifeer.

Zo bereiken kustsequoia’s makkelijk een hoogte van 100 meter en leeft de Pinus longaeva duizenden jaren.

Kustsequoia's in de Verenigde Staten.

Kustsequoia’s in de Verenigde Staten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pinus_longaeva

Ze leveren een bijdrage aan het terugdringen van klimaatverandering. Volgens een medewerker van de IUCN zijn coniferen ook belangrijk voor de economie.

”We gebruiken de bomen bijvoorbeeld voor hout- en papierproductie, maar ze bevatten ook een grondstof voor kankermedicijnen’‘, stelt hij. ……

(nml   het giftige   ” thujone  ” —> afkomstig van   het    genus  Thuja / en oorspronkelijk (traditioneel )  gebruikt door  Native american Medicine men  en Amerikaanse  herbalisten  )

 Thuja plicata (Red cedar) and Thula occidentalis (White cedar)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Thujon

Aan thujon worden verschillende eigenschappen toegeschreven, die niet allemaal wetenschappelijk zijn onderzocht en bewezen.

Sommige studies wijzen uit dat deze op de GABA- en 5-HT3-receptoren in de hersenen werkt.[1]

Lange tijd werd gedacht dat thujon eenzelfde werking had als THC op de cannabinoïdereceptoren.[2] Latere studies hebben aangetoond dat dit niet correct is: thujon activeert niet de cannabinoïdereceptoren.[3]

Thujon wordt geclassificeerd als een GABAA-receptorantagonist.

File:(-)-alpha-Thujon.svg-alpha-Thujon

http://wiki.homedistiller.org/Thujone

File:Beta-thujone.png

In mei hebben 21 internationale natuurorganisaties verklaard samen te gaan werken om het uitsterven van bedreigde dier- en plantensoorten tegen te gaan. Ze willen de overlevingskansen verbeteren en ervoor zorgen dat er geen bedreigde soorten meer uitsterven.

Bronmateriaal:
Persbericht IUCN & factsheet Rode Lijst

°

Westelijke zwarte neushoorn officieel uitgestorven

27/06/13 –   Bron: Inhabitat, CNN
Ook deze oostelijke zwarte neushoorn is met uitsterven bedreigd. © reuters.
De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) heeft de Afrikaanse westelijke zwarte neushoorn officieel als ‘uitgestorven’ gecatalogeerd. Het  verdict  komt er na  een nieuw onderzoek van 60.000 dieren- en plantensoorten om de zogenaamde ‘Rode Lijst’ te updaten, meldt natuurwebsite Inhabitat.

De westelijke zwarte neushoorn was een populaire jachttrofee in het begin van vorige eeuw. Dankzij beschermende maatregelen in de jaren 1930 kon de populatie opnieuw groeien, maar die maatregelen werden later versoepeld. Dat zorgde ervoor dat er in de jaren ’80 nog maar een honderdtal exemplaren overbleven. De jacht ging echter door, en rond de eeuwwisseling bleven er amper 10 over.Deze ondersoort van de Afrikaanse Neushoorn is  het laatst gezien in 2006.De IUCN pleit dan ook voor meer beschermende maatregelen, zoals voor de extreem bedreigde noordelijke witte neushoorn en oostelijke zwarte neushoorn. De zuidelijke witte neushoorn was ook ooit bijna uitgestorven, maar dankzij maatregelen leven er momenteel opnieuw 20.000 exemplaren in het wild.Ook de  aziatische  javaanse neushoorn is zwaar bedreigd
°
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.1140438
°
Wereldwijd leefden in 2011  nog  slechts zo’n 50 Javaanse neushoorns in een  klein natuurpark in Indonesië, de diersoort was toen al  een van de 10 meest bedreigde diersoortenIndien soortgelijke maatregelen decennia geleden werden genomen voor de uitgestorven en bedreigde soorten, dan zag hun toekomst er nu heel anders uit.Na de update van de Rode Lijst van de IUCN, blijkt dat een kwart van alle zoogdieren met uitsterven bedreigd zijn. Vissen doen het al niet veel beter.Zo zijn vijf van de acht tonijnsoorten, een essentiële vissoort in het ecosysteem, bedreigd of bijna met uitsterven bedreigd.
°

°

 •  -99,9% van alle soorten  die ooit leefden op deze planeet   zijn uitgestorven   http://en.wikipedia.org/wiki/Extinction …allang voordat de mens er was  …..  Het is op deze planeet een komen en gaan van soorten, niets bijzonders. Alle soorten die nu leven vormen nog geen 1% van alle soorten die hier ooit hebben geleefd.
 • Ja , Maar  dit keer heeft de correlatie van de sterfte cijfers te maken met de mens
  “Bijna alle dieren en planten die het moeilijk hebben, verliezen hun leefgebied aan de mens”.
  Gelukkig zijn er ook mensen die het belang van dit probleem wel inzien.
°
LINKS   

° KLIMAATPROBLEMEN  …. OPLOSSINGEN  ?

http://www.fokt.nl/phpbb3/viewtopic.php?f=36&t=14845

°

 De natuur heeft zich constant aangepast, de organismen op deze wereld hebben zich constant aangepast aan de natuur, waarom zou dat plots niet meer gaan gebeuren? 

Over het hele bestaan van de aardboden zijn plant en diersoorten uitgestorven, en daar komen geleidelijk nieuwe soorten voor terug. Zoiets heet evolutie, en dat proberen wij   nu zelf  in te dijken ?  

Daarbij, wij hebben door evolutie grotere hersenen gekregen, gingen anders lopen en ontwikkelden onszelf.  Wij zijn qua hersencapiciteit superieur over andere wezens

Wat wij doen is uiteindelijk allemaal onderdeel van de natuur. Wij evolueren ook nog steeds en op een gegeven punt gaan we gewoon uitsterven, of dat is door een fout van de mens zelf of hoe dan ook, het is allemaal onderdeel van elkaar en onvoorkomelijk, als wij uit zullen sterven gebeurt dat hoe dan ook wel, niks aan te doen, zo  sterven er constant andere dier en plantsoorten uit, en daar komen ook weer andere dieren voor terug, maar omdat wij dat niet zien omdat wij daar niet lang genoeg voor leven,  bestaat dat niet  ?  .

De mens zou eens moeten stoppen met god spelen en de natuur zijn gang laten gaan.

“Laat de natuur zijn gang gaan.” 
Precies! en daar horen industriele revolutie’s, auto’s, olievervuiling, verdubbeling van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, overbevissing, oerwoud kappen, plantages 7 miljard mensen (die allemaal in overdreven luxe willen leven) … etc ….niet bij.

Zoveel   organismen ( 2 % van de biodiversiteit ? ) worden met uitsterven bedreigd
En dat komt vooral doordat de mens als schepsel (momenteel ) zo’n   ongelooflijk  succesrijke soort   is  die   alle levende   concurenten  wegdrukt en/of meedogenloos  vernietigd en uitbuit terwijl hij zichzelf  ongebreideld  in de venieling  neukt

 • zolang de (nog steeds groeiende )   mensheid  steeds meer ruimte opeist en haar ecologische voetafdruk blijft verveelvoudigen  ..zullen meer soorten tot uitsterving worden gedoemd  …Een afnemende wereldbevolking is een ramp voor de economie, maar een zegen voor de natuur. … Echter in de mensenwereld  verliest  “de natuur”  het altijd van de economie.
 • Zelfs met een afnemende wereldbevolking is de ” natuur” (= de huidige  biodiversiteit )  nog niet gered, helaas. Denk aan de Afrikaanse bestuurder die een kapvergunning voor een groot stuk oerwoud “verleent”. Of aan de Chinees die met een helicopter de laatste wilde neushoorn doodt.( of door stropers laat doden )
 • Alleen is”de natuur” niet  wat de mens “denkt”  dat het is ….
 • Iedereen zou het moeten weten  dat   als  een  blinde en  onverschillige (maar  niettemin)  verkrachte  aarde het  verder  niet aankan,  ze  vanzelf wat opruimt en  uiteindelijk   de verkrachter niet meer kan onderhouden  ; die moet dus   uitsterven , verhongeren  , verdorsten en / of stikken in zijn vuil  omdat zijn  “menselijke  draagwereld”  niet meer bestaat  of uiteindelijk uit niets anders meer bestaat  dan zijn  eigen mensen- stront ,  een paar giftige industrie slakken  en (misschien ) radioactieve as  …De mensheid  sterft als er niets meer te roven of te  rapen valt …
 • Moeder aarde bestaat niet als persoon  ….het is slechts een  samenhangend geheel  van  een voortdurend verschuiven van evenwichten

Rode lijst 2013

Dag okapi: giraf dreigt meest nabije familielid kwijt te raken

p 26 november 2013 1

okapi

De okapi – de nauwst nog levende verwant van de giraf (1) – balanceert op het randje van uitsterven. .(2)…En het dier is triest genoeg in goed gezelschap: meer dan 6400 organismen staan op de nieuwe Rode Lijst te boek als ‘bedreigd’.(1)

De okapi – ook wel bosgiraf genoemd – dreigt het slachtoffer te worden van een burgeroorlog die al bijna twintig jaar in de Democratische Republiek Congo woedt. Rebellen en illegale mijnwerkers halen het leefgebied van de bosgiraf leeg, terwijl jagers het op de huid en het vlees van de okapi voorzien hebben.

Bedreigd
En de okapi is niet alleen.

Nog eens 6450 andere dieren- en plantensoorten staan op de vandaag gepubliceerde Rode Lijst te boek als ‘bedreigd’.

reuzenotter 3Reuzenotter

Onder hen bevinden zich de reuzenotter,(zie foto)

°

tijger  zie —>Katten

°

de kleine lepelaar,

http://diertjevandedag.classy.be/vogels/roeipotigen/ibissen%20en%20lepelaars/kleine%20lepelaar.htm

°

de grote hamerhaai,  de reuzenpanda en

de bijzondere plant Puya raimondii (zie de foto hieronder).

Puya raimondii. Foto: Diefreundin (via Wikimedia Commons).

Puya raimondii. Foto: Diefreundin (via Wikimedia Commons).

Kwetsbaar
Kwetsbare soorten zijn er op deze Rode Lijst ook genoeg te vinden: het gaat dan in totaal om 10.549 soorten. Onder hen bevinden zich de

Pemba flying foxes hanging on branch

pembavleerhond,

laaglandtapir,

http://diertjevandedag.classy.be/zoogdieren/onevenhoevigen/tapirs/laaglandtapir.htm

photograph showing a very long-nosed bat hovering over a tuft of creamy-white flowers
Mexican banana bat, Musonycteris harrisoni, pollinating a flower,

bananenvleermuis

Andes Flamingo

Phoenicopterus andinus

en de Andesflamingo.

1067 SOORTEN

Voor de totstandkoming van de Rode Lijst 2013 zijn 71.576 plant- en diersoorten bestudeerd. Bijna een derde hiervan wordt bedreigd. Dat betekent dat er 1067 meer dier- en plantsoorten bedreigd worden dan in 2012 het geval was.

Ernstig bedreigd
Een stuk slechter ziet de situatie van de ernstig bedreigde dieren en planten eruit. We hebben het dan over bijna 4300 soorten, waaronder de berggorilla,(2b)

Royal Cinclodes (Cinclodes aricomae), Abra Malaga, Dept Cusco, southern Peru (Photo: Fabrice Schmitt)

de koningswipstaart,

http://neotropical.birds.cornell.edu/portal/species/overview?p_p_spp=49732

De batagurschildpad

http://nl.wikipedia.org/wiki/Batagurschildpad

°

De Batagur baska leeft in getijdegebieden en riviermondingen. Hij wordt zo’n zestig cm lang.
Dit is een grote plantenetende schildpad met een glad en zwaar pantser. Men vindt hem vaak in brak of zelfs zout water. Hij heeft slechts vier nagels aan iedere poot.
De batagurschildpad graaft zijn nest in zandbanken en legt gewoonlijk drie legsels per seizoen, in totaal vijftig tot zestig eieren. Buitensporig verzamelen van eieren en het doden van volwassen dieren voor consumptie heeft tot een afname van de populatie geleid en in sommige delen van het verspreidingsgebied is deze schildpad zelfs verdwenen

de batagurschildpad

en de  Sumatraanse neushoorn.

Verder zijn 61 dier- en plantensoorten inmiddels in het wild uitgestorven en komen 799 soorten organismen zelfs helemaal niet langer op aarde voor.

Is er ook goed nieuws te melden? Jawel.

Zo gaat het relatief goed met de lederschildpad. Deze soort is niet langer ‘ernstig bedreigd’, maar ‘kwetsbaar’.

En in de VS zijn twee soorten bedreigde albatrossen en een bedreigde vossensoort begonnen aan een inhaalslag; hun aantallen nemen weer toe.

Bronmateriaal:
Okapi dreigt uit te sterven” – IUCN.nl
The IUCN Red List of Threatened Species” – IUCNredlist.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Raul654 (via Wikimedia Commons).

°

(1) De lichaamsbouw van de okapi is vergelijkbaar met die van de giraffe, met een lange tong, kleine hoorntjes en grote oren. De okapi is echter kleiner, met een (ook in verhouding) veel kortere, dikke nek.

(2)—> (Okapi) “balanceert op het randje van uitsterven. ” —>? ––>   The world population is estimated at 10,000–35,000Stropers bejagen de wilde  okapi  voor hun vlees en huiden.

—> Ook de aanwezigheid van rebellengroepen en illegale mijnbouw in hun  kongolese leefgebied doen de soort geen goed. (2b) Hetzelfde geldt  voor de berggorilla’s in het virunga park (en  in de streek rond de grote meren )  

 

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

2 Responses to RODE LIJST

 1. Pingback: INHOUD Gaia Millieu | Tsjok's blog

 2. Pingback: WP EVODISKU INHOUD B | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: