Biodiversiteit diepzee


BIODIVERSITEIT —

   (diepzee)

°

201.206 diersoorten leven in de zee

04 oktober 2010  5

Hoeveel diersoorten leven er in de zee? Volgens de Census of Marine Life, een project dat vandaag is afgerond, zwemmen en kruipen er 201.206 soorten in het water.

Het totale project duurde een decennium en kostte 650 miljoen dollar. Al dat geld alleen voor een getal?

Nee, wetenschappers weten nu veel meer over het leven in de diepzee.

http://www.senckenberg.de/root/index.php?page_id=2389

Neem bijvoorbeeld de Ceratonotus steiningeri: een garnaalachtig diertje met klauwen en stekels. Zonder dit project was het miniscule diertje nooit ontdekt. Hetzelfde geldt voor tienduizenden andere waterdiertjes.

Niet alleen zijn er veel soorten gevonden; er zijn ook veel organismen weggestreept. Sommige wezens stonden soms wel tientallen keren op de lijst. Dankzij het megaproject, waaraan honderden wetenschappers meewerkten, weten we nu veel meer over het leven in de zee.

“Voorheen wisten we niet zoveel over de diepzee”, zegt onderzoeker Pedro Martinez Arbizu. “We zijn nu van mening dat ijskoude diepzeeën nauw met elkaar verbonden zijn. Dit geldt ook voor verschillende oceanen.”

Hieronder prachtige foto’s van nieuwe diersoorten in de diepzee. Meer soorten bekijken? Ga dan naar de website van de Census of Marine Life.

   

Bronmateriaal:
The Ocean Holds 201,206 Different Species, Scientists Say” – Fox News (AP)

    

biodiversiteit diepzee.docx (463.9 KB)  <—Archief document 
BIODIVERSITEIT POOLZEEËN.docx (343.5 KB)<—archief document 

http://www.coml.org/image-gallery

antarctic seas

ceratoserolis   diepzee heetwaterbron in antarctica      Noord en zuidpool     seasquirts    Shakletonia°

Wereldwijd bestaat maar één soort reuzeninktvis

20/03/13 Door: Marc Seijlhouwer

Een beeld van de reuzeninktvis © afp.

Breed onderzoek naar de reuzeninktvis (Architeuthis) laat zien dat er maar één soort is die over de hele wereld voorkomt.

De genen van de reuzeninktvissen die wereldwijd gevonden worden, verschillen maar weinig van elkaar. Een internationaal team, onder leiding van Deense wetenschappers, concludeert daardoor dat er maar één soort reuzeninktvis bestaat met de Latijnse naam Architeuthis dux. De resultaten werden deze week in Proceeding of the Royal Society B gepubliceerd.Omdat de inktvis in de diepzee leeft (het deel van de oceanen waar geen zonlicht doordringt), is het moeilijk om beelden van de vis te krijgen of hem in het wild te observeren. Tot het begin van deze eeuw was hij zelfs nog nooit gefotografeerd.Hoewel er tegenwoordig, dankzij robotonderzeeërs, steeds meer foto’s en zelfs een video gemaakt worden, blijft veel onduidelijk. Een van de onduidelijkheden was de onderverdeling in soorten van de inktvis; hij werd over de hele wereld gevonden, maar betekent dat ook dat inktvissen uit Chili anders zijn dan inktvissen uit Japan?De wetenschappers bekeken DNA van 43 inktvismonsters, uit alle delen van de wereld en concluderen dat dat dus niet zo is. Alle reuzeninktvissen zijn van dezelfde soort. Volwassen reuzeninktvissen hebben weliswaar een vaste woonplaats, maar de jongen drijven mee op de golfstromen. Pas als ze groot genoeg zijn om in de diepte te overleven, duiken ze onder om daar hun vaste habitat te creëren. Dat verklaart waarom reuzeninktvissen over de hele wereld leven maar toch allemaal van één soort zijn.

Lees ook

Een 10 meter lange reuzeninktvis in het Melbourne Museum. (Archieffoto 2005) © afp.
Een reuzeninktvis in de Stille Oceaan. (Archieffoto 2006) © afp.
Het strand bij Strahan, Tasmanië. (Archieffoto 2007) © epa.

reuzeninktvis gefilmd in natuurlijke habitat

Door: 
7/01/13 – 15u30  Bron: news.com.au
© afp.Voor het eerst is een cameraploeg erin geslaagd om de ongrijpbare reuzeninktvis te filmen in zijn natuurlijke habitat. Dat gebeurde in de Grote Oceaan bij de Ogasawara-eilanden op 1.000 km ten zuiden van Tokio. De reuzeninktvis, waarvan de totale lengte op acht meter wordt geschat, zwemt er met een kleinere inktvis als aas in de armen tegen de stroom in van de donkere oceaan op 630 meter diepte. De beelden werden in juli vorig jaar geschoten maar nu pas vrijgegeven

Al eeuwenlang maken scheepslui gewag van een reusachtig ongewerveld dier dat zich zou ophouden in de diepe oceaan. Het beest zou ook aan de basis liggen van de legende van de Kraken (uit Pirates of the Caribbean), het zeemonster dat het voorbije millennium verscheidene schepen zou aangevallen hebben buiten de Scandinavische wateren.Wetenschappers daalden af met een duikboot naar de koude diepten van de noordelijke Stille Oceaan, waar ze op ongeveer 630 meter diepte de reuzeninktvis van zo’n drie meter konden vastleggen met de camera. Na een hondertal duiktochten, waarbij ze meer dan 400 uren in de cabine doorbrachten, kon de driekoppige bemanning een exemplaar spotten, op 15 kilometer ten oosten van het eiland Chichi. Het team volgde de reuzeninktvis tot op 900 meter diepte. Het dier miste om onbekende redenen zijn twee langste armen, waardoor hij maar drie en geen (geschatte) acht meter lang was. Reuzeninktvissen kunnen zelfs langer dan tien meter worden.De Japanse onderzoeker Tsunemi Kubodera was zwaar onder de indruk. Volgens hem is het een wereldprimeur om een levende reuzeninktvis – de Architeuthis – te filmen op die zeediepte, waar er weinig zuurstof is en waar de druk van het bovenliggende water enorm is. In 2006 had de inktvisspecialist ook al een reuzeninktvis gefilmd, maar dan wel vanaf zijn boot nadat het dier met een stok naar de oppervlakte was gedreven.

© afp.
Zuidpool octopus
deep sea cepalopods

°Riemvis

 12 juni 2013  

Riemvis

Wetenschappers hebben voor het eerst een goede opname van de riemvis in handen. Over het dier is vrij weinig bekend, aangezien het diep in de oceaan en ver van de kust vandaan leeft. De video is tot nu toe de langste en beste opname van de vissensoort.

Onderzoekers hebben het videomateriaal onderzocht en hun bevindingen opgeschreven in het wetenschappelijk blad Journal of Fish Biology. Wetenschappers zijn dankzij de video’s een stuk wijzer geworden over het bestaan van de onbekende riemvis. Voorheen kwam al hetgeen dat wij over de vis weten van aangespoelde riemvissen af.

Riemvis
Van de riemvis wordt gedacht dat hij de langste vissensoort met botten is, op de haai en de rog na. Zo kan de soort tot wel vijftien meter lang worden. Riemvissen vormen een familie uit de orde van de koningsvissen. Een aarsvin hebben ze niet, wel een zeer lange rugvin die al op hun kop begint. De eerste acht tot tien vinstralen van deze rugvin zijn vaak opvallend rood gekleurd en een stuk langer dan de rest.

Video
Op het filmpje is een zwemmende riemvis te zien op een diepte van zo’n 111 meter in de golf van Mexico. Door zijn lange rugvin op een golvende manier te bewegen, controleert hij zijn bewegingen precies. De riemvis zwemt met zijn hoofd naar boven en zijn staart naar beneden gericht. Volgens Mark Benfield, één van de onderzoekers, zwemt het dier met gemak van boven naar beneden en van voor naar achteren. Aan het einde van de video is te zien hoe de vis plotseling snel weg zwemt, waarschijnlijk was hij het zat om gevolgd te worden.

Opvallend is dat de riemvis een soort van parasiet (pissebed) aan zijn ruggenmerg lijkt vast te hebben. Het is volgens Benfield de eerste keer dat dit wordt gezien.

Bekijk de video:

http://www.livescience.com/37314-rov-encounters-a-bizarre-deep-sea-oarfish-video.html

video =   Een op afstand bestuurbare camera heeft op 463 meter diepte de zeldzame, en mogelijk ook grootste, diepzeevis ter wereld op video vastgelegd. Het gaat om de riemvis of Regalecus glesne.

Bron: Journal of Fish and Biology

De ruim 2,5 meter lange vis werd in de wateren van de Golf van Mexico gezien. Het dier werd daar door wetenschappers tussen 2008 en 2011 vier keer gespot. Het is een zeldzaamheid dat de riemvis levend wordt vastgelegd. De video geeft de onderzoekers nieuwe inzichten in de natuurlijke woonomgeving van de vis.

Sommige wetenschappers schatten dat de Regalecus glesne tot wel 15 meter lang kan worden. De langste die ooit is gezien, is echter 7 tot 8 meter lang. Omdat de vis op 300 meter diepte en dieper in de zee leeft, is er nog weinig over bekend. Wat onderzoekers tot nu toe weten, baseerden zij op dode in zee drijvende of aan land aangespoelde vissen.

De resultaten van het onderzoek en de waarnemingen zijn deze maand gepubliceerd in The Journal of Fish and Biology.

Het filmpje  op YouTube. :  Vanaf minuut 4 is deze vis   goed in beeld.

Bronmateriaal:
Video Reveals Bizarre Deep-Sea Oarfish” – livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Unknown (cc via commons.wikimedia.org).

°

Hadal Zone

DIEPZEE  TROGGEN 

Wetenschap duikt voor het eerst diep de Nieuw Hebriden-trog in en stuit op verrassing

03 maart 2014  4

Wetenschappers zijn voor het eerst de meer dan 7000 meter diepe Nieuwe Hebriden-trog ingedoken. Het levert unieke beelden én een verrassing op. Zo ontdekten de onderzoekers dat de ene trog de andere niet is: de Nieuw Hebriden-trog is in veel opzichten heel anders dan andere diepe troggen.

De onderzoekers wilden graag een kijkje nemen in de Nieuw Hebriden-trog om te achterhalen of de biodiversiteit in deze trog vergelijkbaar was met de biodiversiteit in de aanzienlijk diepere troggen waar onderzoekers eerder al onderzoek naar deden. Ze stuitten op een verrassing. De Nieuw Hebriden-trog bleek heel anders te zijn.

Diversiteit
“Er kwamen verrassend weinig vissen voor en de diversiteit onder die vissen was beperkt,” vertelt onderzoeker Alan Jamieson. “En de vissen die we verwachtten te zien – rattenstaarten (veelvoorkomende diepzeevissen, red.) waren compleet afwezig. De vissen die dit gebied domineerden, waren de naaldvissen, een groep die elders veel minder in het oog sprong.” Verder ontdekten de onderzoekers dat in en rond de trog – in tegenstelling tot andere troggen – heel veel grote rode garnalen leefden.

Tropisch
“Het grote verschil tussen deze trog en andere troggen die we bestudeerd hebben, is dat de Nieuw Hebriden-trog onder tropische wateren ligt,” vertelt onderzoeker Thom Linley. “De wateren in een trog voeden de samenleving die op grote diepte leeft en het lijkt er in dit geval op dat de garnalen en naaldvissen de specialisten in een omgeving met weinig voedsel zijn. Dat betekent dat het grote deel van de Stille Oceaan dat in tropisch gebied ligt waarschijnlijk voornamelijk bewoond wordt door naalvissen en garnalen in plaats van de gevarieerdere gemeenschappen die we rond de Pacific Rim zien. Als dat het geval is dan zou dat betekenen dat deze dieren veel vaker voorkomen dan voorheen werd gedacht.”

Klimaatverandering
Het onderzoek kan ons mogelijk ook iets vertellen over de wijze waarop de dieper gelegen delen van de zee op klimaatverandering gaan reageren. “Deze nieuwe vondsten herinneren ons eraan dat zelfs de diepste delen van de wereld intrinsiek verband houden met de productiviteit van de oppervlaktewateren,” benadrukt Jamieson. “Als het huidige systeem verandert, heeft dat hoogst waarschijnlijk effect op de gemeenschap die op grote diepte leeft. De diepe wateren zijn mogelijk stille slachtoffers in het tijdperk van een veranderend klimaat.”

De onderzoekers baseren hun conclusies op een uitgebreid onderzoek. Ze plaatsten vallen en maakten bijna 10.000 foto’s tussen 2000 en 7000 meter diepte

Bronmateriaal:
Deep sea life unpredictable, according to world’s first study of deep ocean trench” – ABDN.ac.uk

http://www.nu.nl/wetenschap/3716560/wetenschappers-verkennen-diepe-kloof-in-stille-oceaan.html

Wetenschappers verkennen diepe kloof in Stille Oceaan

°

zie ook : 

Japanse trog : Slakdolven 

Wetenschappers van de universiteiten van Tokio en Aberdeen hebben een school slakdolven gefilmd op 7,7 km diepte. Dat is volgens hen een record. De vissen leven in de Japanse Trog in de Stille Oceaan.

http://www.zie.nl/video/opmerkelijk/Diepst-levende-vissen-voor-het-eerst-gefilmd/m1cz4etfm6u7

°

http://www.nrcnext.nl/blog/2010/07/07/maak-kennis-met-de-slakdolf-uit-de-hadal-zone/

(you tube video )

Carola Houtekamer   7 Juni  2010

De diepste zee heeft een omineuze naam: de ‘hadal zone’, naar de mythische Hades. Daar zitten  troggen van 6 tot 11 kilometer diepte. Het is er altijd donker en er komt geen hond.

Maar er blijken wel vissen te leven. Op 7.700 meter diepte in ieder geval, in de Japantrog waar de druk 700 keer zo hoog is als aan het oppervlak. En dat zijn dan geen rare zwarte beesten met grote tanden, maar gewone, 20 centimeter lange, zachtroze vissen die kleine garnaaltjes eten.

Die vissen zijn pas recent voor het eerst op foto en video vastgelegd. Dat gebeurde door onbemande sondes die het Brits-Japanse project HADEEPafgelopen vijf jaar naar vier diepe troggen stuurde. Deze week staat in het blad BioScience uitgelegd wat er op de beelden te zien is, schrijft wetenschapsredacteur Hester van Santen in nrc.next. Maak kennis met De Slakdolf.

Op de beelden is te zien hoe de slakdolfen eten met een zuigschijf, waarmee ze kleine garnaalachtigen naar binnen werken. Ze doen daarbij aan een raar soort spiraalzwemmen. Dat doen ze niet alleen in de Japantrog, maar ook in een trog bij Puerto Rico en bij Nieuw-Zeeland. Mogelijk hebben de slakdolfen een gemeenschappelijke familie, concludeert onderzoeker Alan Jamieson van HADEEP, die een paar vissen opdiepte.

De missie van HADEEP is nogal bijzonder, want bijna niemand duikt naar die diepste zee.

De bekendste expeditie naar de diepzee is de gevaarlijke missie die Jacques Piccard ondernam in 1960. In het duikbootje Trieste dat zijn vader gebouwd had, daalde hij af in de bijna 11 kilometer diepe Marianentrog, de diepste ter wereld. Hij schreef daarna dat hij een witte platvis gezien had. Dat wordt betwijfeld, het kan ook een zeekomkommer zijn geweest.

De Franse marine dook begin jaren zestig met de bemande bathyschaaf Archimède diep in de Puerto Rico-trog en zag daar een grote groep vissen.

Bemande missies zijn uit de mode geraakt. Onbemande sondes die later nog in troggen doken hebben geen vissen beschreven. Ook trawlers hebben diertjes uit de troggen opgevist. Vaak bevatten hun netten vissen uit ondieper water.

Overigens vindt Jamieson die kleine garnaalachtigen stiekem interessanter dan die vissen. Hij zei tegen de krant: “Je ziet er duizenden, en met elke duik vinden we nieuwe soorten, ieder op zijn eigen diepte. Maar ze slaan niet echt aan bij het grote publiek. Ze zijn een beetje klein.”

 

Slakdolf (naaldvis)
De slakdolf (Brotula barbata)
Actinopterygii (Straalvinnigen)
Ophidiiformes (Naaldvisachtigen)
Familie: Ophidiidae (Naaldvissen)
Geslacht: Brotula

De slakdolf (Brotula barbata) is een straalvinnige vis uit de familie van Ophidiidae en behoort derhalve tot de orde van naaldvisachtigen (Ophidiiformes). De vis kan maximaal 94 cm lang en 8520 gram zwaar worden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Slakdolf_(naaldvis)

 

 

 

 

 

Advertenties

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

2 Responses to Biodiversiteit diepzee

  1. Pingback: WP EVODISKU INHOUD B | Tsjok's blog

  2. Pingback: INHOUD D | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: