NIEUWE HERSENCELLENBREIN EN EVO  INHOUD     
°
aangroei hersencellen.docx (365.2 KB) <– archief document 
3 mei 2013
Sleutelgebied voor ouderdom gelokaliseerd in brein

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat ouderdom voor een belangrijk deel wordt aangestuurd door één specifiek gebied in de hersenen.

Processen in de hypothalamus – een amandelvormige structuur in het binnenste van het brein – hebben waarschijnlijk een grote invloed op de leeftijd die iemand bereikt.

Biologische ingrepen in dit hersengebied kunnen de levensduur van muizen met ongeveer 20 procent verlengen, zonder dat de dieren last krijgen van verzwakte spieren en botten.

Dat schrijven onderzoekers van het Albert Einstein College in New York in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Ontstekingen

De wetenschappers ontdekten dat een ontstekingsbevorderende stof met de naam NF-kB (2)zeer actief werd in de hypothalamus van muizen op leeftijd.

Wanneer ze de werking van dit eiwitcomplex blokkeerden, leefden de dieren gemiddeld 1100 dagen, terwijl muizen normaal gesproken 600 tot 1000 dagen leven.

Wanneer de productie van de ontstekingsbevorderende stof werd aangewakkerd, bereikte geen enkele muis een leeftijd die hoger lag dan 900 dagen.

Verder bleek dat  grotere hoeveelheden NF-kB    zorgde voor een verlaagde aanmaak van gonadotropine in de hypothalamus.

Dit hormoon speelt een grote rol bij vruchtbaarheid en de aanmaak van nieuwe cellen.

Nieuwe cellen

Toen de wetenschappers enkele muizen een dagelijkse injectie met dit hormoon (gonadotropine)gaven, bleken deze dieren minder ouderdomsgerelateerde klachten te vertonen. Waarschijnlijk zorgden de injecties met gonadotropine voor de aanmaak van nieuwe zenuwcellen in het brein.

Volgens hoofdonderzoeker Dongsheng Cai biedt het onderzoek nieuwe perspectieven voor de behandeling van ouderdom.

“Wetenschappers hebben zich lang afgevraagd of ouderdom individueel optreedt in de verschillende weefsels van het lichaam, of dat onze levensduur actief wordt gereguleerd door één orgaan”, verklaart hij op nieuwssite ScienceDaily.

“Uit de studie blijkt dat veel aspecten van veroudering worden gecontroleerd door de hypothalamus. (1) Het blijkt mogelijk om, in ieder geval bij muizen, het ouderdomsproces te vertragen door signalen in de hypothalamus te veranderen”, aldus Cai.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

 1. Op een bepaald moment ‘doodgaan’ van een individu, is  misschien   evolutie-technisch het meest efficiëntst is om als soort te overleven. (Om die rede is dat ingebouwd ? Natuurlijke  Selectie op soortniveau ?  bestaat dat ? ) …. Maar dat is een adaptationistisch verhaaltje …….”Selfish “genes gaan door  naar de volgende generatie.        .De genen moet je voorstellen als   (blind watchmaler )  sturende  parasieten recepten  die je lichaam(hun voertuig ) bouwen , onderhoudeb en gebruiken als replicatiemachines   . De genen planten zich voort en  zullen zich vervolgens naar de volgende gastheer zowel horizontaal als vertikaal  verspreiden  ( in  nieuwe voertuigen ) ….Wat er met de oude gastheer ( het versleten vehikel ) gebeurt doet er niet toe  . Je genen houden je eerst jong zodat je jezelf  min of meer in leven kan houden totdat je je voortplant en de genen dus naar de volgende gastheer, je nageslacht, kunnen. Na die tijd raakt het lichaam in verval , niets ergs   … dat lichaam(individu )  heeft  zijn taak al  vervuld.
 2.    toch al langer bekend dat ouderdom werkt met nF-Kb-1 en dat ook het stofje resveratrol daarop werkt                                         NF-kB is zeer belangrijk bij vele processen in veel cellen, dus gewoon in je bloedbaan spuiten gaat het niet worden.
 3. gerichte afgifte van medicijnen in de hersenen heeft nog veel meer haken en ogen, ook al was het vrij specifiek           – een muizen model zegt wel iets, maar is extreem beperkt in vergelijking met mensen, dus eerst maar eens zijn hoe menselijke cellen in een kweekbakje reageren op dit “medicijn”.                                                                                                                                   Het aantal potentiële geneesmiddelen wat ooit op een dergelijke manier in een artikel gepubliceerd is, maar nooit meer iets van is gehoord, is niet te tellen.

Ook op oudere leeftijd maken mensen nieuwe hersencellen aan, zo tonen wetenschappers aan met behulp van atoomproeven uit de jaren vijftig.

De resultaten van de studie staan beschreven in de meest recente versie van Cell.

Lang dacht men dat mensen na hun jeugd geen nieuwe hersencellen meer zouden  aanmaken. De laatste jaren rezen er hier al twijfels over, maar met een inventieve studie vegen Zweedse wetenschappers van het Karolinska Institute dit dogma nu definitief van tafel.

De Zweden gebruikten de atoomproeven uit de jaren ’50 om tot hun conclusie te komen.

Bij zulke proeven komt zwaar koolstof (14-C) vrij, dat over tijd met een constante(verval) snelheid wordt omgezet in normaal koolstof (13-C).

Omdat er na 1963 geen bovengrondse atoomproeven meer zijn uitgevoerd, is er geen nieuw C-14 meer bijgekomen en is precies bekend hoeveel van die  zware koolstofisotoop  er op elk tijdstip in de atmosfeer zit/zat .

Voedsel

Via ons voedsel komt dat C-14 in het lichaam en wordt het ingebouwd in het DNA. Door de hoeveelheid zwaar koolstof in een cel te meten, is precies na te gaan wanneer een cel is gevormd.

Met deze methode ontdekten de onderzoekers dat er dagelijks 700 nieuwe (hersen)cellen worden aangemaakt (1) in de hippocampus, het gedeelte van hersenen dat cruciaal is bij geheugenvorming en leervermogen.

Ze kwamen daar achter door  alle hersencellen uit de hippocampus van dode mensen te analyseren. De onderzoekers vermoeden dat de nieuw aangemaakte cellen betrokken zijn bij het aanmaken van nieuwe herinneringen.

Door: NU.nl/Hidde Boersma

(1)
 1. Een gewijzigde cel is iets anders dan een nieuw aangemaakte cel. Ik mis de argumentatie voor dat verband.
Ik ook
Het gaat dus om het eindresultaat : de “hersen”cel
(neuronen ? glia cellen ?  andere ? wordt NIET  VERMELD in het nu nl artikel( volgens het onderzoek hieronder worden   met hersencellen  in dit geval      bedoeld )    …
en  niet over de  moeder -cellen( of misschien  een gewijzigde cel ? )   waaruit de  nieuwe hersencellen onstaan ( door  gerommel met genen en  microRNA ’s  ?  )
°In hoeverre “hersencellen” zich kunnen  delen is ook  niet vermeld geworden —> opzoeken dus  in hoeverre  neurale cellen  zich (onafhankelijk ) kunnen delen ….
°°Uit stamcellen  kunnen nieuwe “hersencellen” onstaan ….(zie hieronder )

 1. Uit stamcellen kan men “alle andere celtypes “ maken …
°°Wat doet die hippocampus ? .…  aanwezige  Stamcellen activeren   in de hippocampus ?
of wordt er  gerommel met mcro RNA’s en genen ?
en/ of
Nemen die nieuwe cellen  zomaar functies over van beschadigde hersencellen? Als de hippocampus nieuwe cellen vormt, dan krijg je een grote concentratie van die nieuwe cellen rondom de hippocampus.
Specifieke functies van de hersenen bevinden zich in de hersenschors.
Hoe werkt dat dan?  …. etc …. etc …
°°Meer vragen dan antwoorden dus  …
 1. (aanvullingen en misschien antwoorden op vorige vragen ? )
  Volgens dit oudere artikel op nu nl
  “Wetenschappers maken hersencellen van huidcellen” 3 augustus 2011
  http://www.nu.nl/wetenschap/2580949/wetenschappe …

Wetenschappers maken hersencellen van huidcellen

3 augustus 2011
Onderzoekers zijn er in geslaagd huidcellen van een Amerikaanse vrouw om te vormen tot nieuwe hersencellen, een primeur voor de wetenschap.

De  vondst kan grote gevolgen hebben voor de behandeling van ziekten als Alzheimer, Parkinson en de ziekte van Huntington.De ontwikkelde hersencellen kunnen niet alleen gebruikt worden om medicijnen voor de ziektes te ontwikkelen, maar ook om patiënten in een vergevorderd stadium te behandelen door de cellen te vervangen die ze als gevolg van de ziektes hebben verloren.

Stamcellen  

Het onderzoek bouwde voort op een voorgaande vondst, waarmee een andere wetenschapper erin slaagde huidcellen om te zetten in stamcellen. Dit zijn cellen die nog niet zijn geprogrammeerd en zich tot elke andere soort cel kunnen ontwikkelen

.   Voorheen waren deze  stamcellen alleen uit embryo’s en placenta’s te halen, wat onderzoek ernaar bemoeilijkte.

MicroRNA

De huidcellen, afkomstig van een 55 jaar oude vrouw, werden omgezet in hersencellen met behulp van twee genen en zogenaamd microRNA, hele kleine stukjes genetisch materiaal die bijna alle processen in de cellen van het lichaam reguleren.

De hersencellen of neuronen die zo ontstonden waren in staat de elektrische impulsen uit te wisselen die nodig zijn om zaken als gedachten en emoties te communiceren.

Onderzoek

Nu worden vaak cellen van muizen of gistcellen gebruikt om ziektes te onderzoeken, wat maanden in beslag kan nemen. Dankzij deze vondst kunnen binnen enkele dagen huidcellen van bijvoorbeeld een Alzheimerpatiënt worden omgezet in cellen die alle genen van de patiënt bevatten.

Zo kan veel gerichter en sneller onderzoek worden gedaan naar behandelmethoden voor individuele patiënten.

Angst activeert nieuwe hersencellen

  15 juni 2011 Het menselijk brein zorgt ervoor dat angstige ervaringen als herinnering worden opgeslagen in jonge, onvolwassen hersencellen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.

Het deel van de menselijke hersenen dat sterk reageert op angstprikkels (de amygdala) spoort het geheugen aan( triggert de hippocampus ?)  om nieuwe zenuwcellen aan te maken.

Wanneer er een angstige situatie optreedt dienen deze hersencellen als een ‘onbeschreven blad’ waarop de ervaring kan worden ‘weggeschreven’, zodat er een relatief sterke herinnering ontstaat.

Dat meldt nieuwssite MedicalXpress.com op basis van een onderzoek aan de Universiteit van Californië.

Stamcellen         

“Emotionele gebeurtenissen kunnen we ons veel sterker herinneren dan onze dagelijkse bezigheden”, verklaart hoofdonderzoekster Daniëla Kaufer.

“Onze bevindingen tonen aan dat de amygdala ervoor zorgt dat er een unieke populatie van neurale stamcellen ontstaat in de hippocampus, het hersengebied waarin nieuwe herinneringen worden gevormd”, aldus de onderzoekster. “Deze compleet nieuwe cellen worden geactiveerd bij emotionele input.”

Ratten

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de amygdala in de hersenen van ratten met een speciale gentherapie inactief te maken. Al snel bleek dat de dieren als gevolg van deze ingreep minder nieuwe hersencellen aanmaakten in de hippocampus.

Ook kwam uit tests naar voren dat ratten met een inactieve amydala zich minder sterke herinneringen konden vormden van angstige gebeurtenissen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.

Emotionele context

“Onze onderzoeksresultaten suggereren dat jonge hersencellen niet alleen een rol spelen bij de vorming van herinneringen, maar ook bij de emotionele context van deze herinneringen”, aldus Kaufer.

EMOTIES HERSENDOSSIERS 3.docx (1 MB)<– archief document  

‘Overwonnen angst blijft aanwezig in brein’

 21 maart 2011    – Een angst die lijkt te zijn verdwenen, is in feite nog steeds aanwezig in het brein. Dat hebben Duitse wetenschappers aangetoond bij een experiment met muizen.

Wanneer een angst voor een bepaalde gebeurtenis lijkt te verdwijnen, blijft de connectie die verantwoordelijk is voor het gevoel aanwezig in het brein.

De angstreactie wordt alleen onderdrukt door een groep cellen in de amygdala, een amandelvormige kern van neuronen in de hersenen. Dat meldt nieuwssite ScienceDaily.

Pijnscheut

De wetenschappers van het Bernstein Center for Computational Neuroscience in Freiburg kwamen tot hun bevindingen bij een experiment met muizen. Ze stelden de dieren tegelijkertijd bloot aan een pijnscheut en een specifiek geluid. Hierdoor ontwikkelden de muizen angst voor het geluid.

Vervolgens speelden de wetenschappers het geluid een aantal keer af, terwijl de muizen geen vervelende ervaring beleefden. Al snel verdween de angstreactie van de dieren weer.

Zodra het geluid echter weer één keer werd afgespeeld in de oude context (dus tijdens het toedienen van een pijnscheut) trad de oorspronkelijke angstreactie onmiddellijk weer op.

Hersencellen

Dit fenomeen is volgens de wetenschappers te verklaren vanuit de hersenen. Uit hersenonderzoek blijkt dat er in de amygdala van de muizen twee groepen cellen verantwoordelijk zijn voor respectievelijk een angstreactie en het onderdrukken van angst.

Bij de ontwikkeling van een nieuwe angst ontstaat er een nieuwe verbinding in de eerste groep cellen. Deze verbinding zorgt voor de schrikreactie.

De tweede groep cellen wordt actief bij het overwinnen van de angst. Activiteit van deze cellen zorgt ervoor dat de oorspronkelijke angstreactie niet meer optreedt.

Terugkeer

Maar daarmee is de hersenverbinding die leidt tot de angstreactie niet verdwenen. Zodra de context verandert en de angst niet meer wordt gemaskeerd door de tweede groep cellen, keert de schrikreactie weer terug.

De onderzoekers doen uitgebreid verslag van hun ontdekking in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One. Waarschijnlijk zijn hun ontdekkingen ook van toepassing op de hersenen van mensen.

De wetenschappers hopen dat hun studie zal leiden tot nieuwe behandelingen van angststoornissen

© NU.nl/Dennis Rijnvis

Advertenties

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

3 Responses to NIEUWE HERSENCELLEN

 1. rikus says:

  Ooit komt het zover dat je gewoon een update kunt krijgen
  Of die ook in de zorgverzekering komt is een grote vraag

 2. Pingback: BREIN EN EVO | Tsjok's blog

 3. tsjok45 says:

  Waarschijnlijk straks alleen maar weggelegd voor de rijken..…voorspeld door Frank Herbert( iets met peperdure geriatische drugs enzo)…

  Mocht er al zo’n eeuwige jeugd medicijn kunnen worden ontwikkeld dan is de kans groot dat het voor jan met de pet onbetaalbaar zal zijn. Net zoals het medicijn voor de ziekte van Pompe.
  Daarvan was (mogelijk is) men van plan om het uit het verzekeringspakket te schrappen.

  Simpele zielen (zoals wij ) gaan gewoon dood wanneer het tijd is om te gaan…..Gelukkig “vergeten “we dat ( hopelijk op tijd als het dan bijna zo ver is )nogal gemakkelijk ( zoals we zoveel zullen gaan vergeten, wat de jongeren nog moeten leren ) zonder de genoegens van een "behandeling " tegen de “ziekte ” ouderdom ….ahaa

  < Overigens zitten we nu al opgescheept met een uit de hand gelopen overbevolking en een toenemende vergrijzing ..en zullen we misschien tot ons tachtigste verjardag moeten werken om dat te kunnen blijven betalen
  Mensen zijn natuurlijk-gewijs geevolueerd om ( in natuurlijke toestand ) ongeveer 35 a 50 jaar mee te kunnen gaan( afhankelijk ook van het geslacht ) , dus leven we nu al te lang( volgens de natuurlijke normen ) , en dat wordt alleen maar erger. Er zijn nu al 3 miljard teveel mensen op aarde.
  Een korter, zoals nu, maar kwalitatief beter leven is misschien nuttiger?

  Toch kunnen en zullen we nog ouder worden ( het is zelfs een natuurlijke tendens en een evolutionair voordeel als we onze kleinkinderen gaan helpen verzorgen en opvoeden (= zolang het mogelijk is )en al helemaal als we over ( artificieele ) hulpmiddeltjes gaan beschikken die de natuur niet heeft voorzien maar we zelf hebben gevonden en ontwikkeld ( wat natuurlijk weer grotere belasting voor de biosfeer en versnelde uitputting van grondstoffen , betekent )

  Tegen de tijd dat er een nog grotere overbevolking wordt bereikt , komt Moeder Natuur vast en zeker wel met één van haar blinde en onvoorspelbare maatregelen om dit in te dammen. Dit kan zijn een grote pandemie, overstromingen en aardbevingen in dicht bevolkte gebieden, mislukte oogsten hier die tot de hongerdood lijden.Gevolgen van klimaatveranderingen om nog niet van vreselijke oorlogen te spreken

  Kunnen we MAATREGELEN of zo ?

  Het is Een reusachtige Gordiaanse knoop ….. .. propvol zeer lastige ethische vraagstukkendie misschien alleen maar kan worden doorgehakt en dat zal draconische ( en zelfs onmenselijke ?) maatregelen vergen … ik denk niet dat ergens een of ander mens die kan of wil nemen … ’t wordt dus wachten tot het schip de wal raakt …. hopelijk vergaat daarna het zinkende schip niet met man en muis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: