GEHEUGEN


BREIN EN EVO  INHOUD     
°
MEESTERBREIN GARY LYNCH.docx (740.6 KB)  <–archief document 
°
10 juni 2013

Wetenschappers hebben ontdekt dat de aanmaak van een specifiek eiwit cruciaal is voor de werking van het langetermijngeheugen.

Het eiwit met de naam  Arc reguleert het proces waarmee zenuwcellen in de hersenen nieuwe ervaringen omzetten in herinneringen.(1)

De stof zorgt ervoor dat bepaalde genetische processen in hersencellen op specifieke momenten worden geactiveerd, zodat herinneringen op de juiste manier kunnen worden opgeslagen in het langetermijngeheugen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

Recentelijk werd al aangetoond dat Alzheimerpatiënten het eiwit Arc niet meer produceren in hun hersenen.  (2)

De onderzoekers besloten de rol van het stofje bij de vorming van herinneringen verder te onderzoeken door experimenten uit te voeren met genetisch gemodificeerde muizen, die het eiwit niet kunnen aanmaken.

Deze dieren blijken wel in staat nieuwe taken leren, maar kunnen zich die vaardigheden de volgende dag niet meer herinneren. 

Uit een vervolgstudie in het laboratorium blijkt dat Arc van groot belang is bij de aansturing van genetische processen in zenuwcellen waarmee herinneringen worden opgeslagen in het langetermijngeheugen.

‘”Het is mogelijk dat verstoringen van dit proces bijdragen aan de leer- en geheugenproblemen die we zien bij de ziekte van Alzheimer“, verklaart hoofdonderzoeker Steve Finkbeiner van de Universiteit van Californië op BBC News.

leren en leervermogen.docx (1.3 MB)<— archief doc 
Leren in het kippenhok.docx (265.6 KB)<— archief doc 

alzheimer.docx (238.5 KB)<— archief doc 

Volgens de wetenschappers is het goed mogelijk dat verstoringen in de productie van Arc ook leiden tot andere aandoeningen waarbij leerproblemen optreden, zoals autisme.


AUTISME.docx (1 MB) http://www.sciencedaily.com/releases/2011/06/110603122849.htm<– archief doc 

Vervolgonderzoek is echter  meer dan  nodig om dat definitief te bewijzen.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

OPMERKINGEN 
  1. Het  eiwit Arc   werd  al langer werd geassocieerd met neuroplasticiteit,  Toch bevat  deze studie  een zeer  belangrijke ontdekking.     —-> Je kunt het Arc eiwit waarschijnlijk wel synthetiseren, maar het wordt voornamelijk aangemaakt door het lichaam zelf  …. hoe krijgen we  bij tekorten   ‘Arc’ weer op peil? ……Of kan dat alleen door genetische modificatie?
    1. Er hoeft niks op “peil”gehouden te worden voor menig mens. Te weinig ervan( bijvoorbeeld bij ouderdom )  kan misschien een oorzaak zijn van verscheidene psychische aandoeningen, daarvoor kan(misschien )  een stimulerende medicijn worden ontwikkeld ? . Maar te veel ervan moet je eigenlijk vermijden, net zoals alle andere dingen die “te veel” zijn. Je lichaam maakt genoeg aan(tenminste bij de meeste ” gezonde ”  mensen in de bloei van hun leven  .—> ontwikkeling van de hersenen.docx (1.4 MB) archief document )
  2. Ooit mogelijk de ziekte van Alzheimer te genezen of aan te pakken  ?…
    1. Of het ook hoopgevend is? Helaas blijkt – gemeten over enkele decennia – dat fundamenteel onderzoek in deze uitermate moeilijk kan worden vertaald in ‘toegepaste’ wetenschap.  —->   Lees bv. Lisa Genova, ‘Ik mis mijzelf’, het naschrift bij een roman van een onderzoekster ‘in het veld’. —-> Onderzoek in ‘1e fase’, aldus Genova, lijkt bijna steevast baanbrekend, echter blijkt tot op heden iedere keer weer de 2e en 3e fase ‘niet significante’ resultaten op te leveren. Desalniettemin: vol goede moed doorgaan, uiteraard.
 

 

Bloed van jonge soortgenoot verjongt hersenen oude muis

Bloed van jonge soortgenoot verjongt hersenen oude muis

Door toediening van bloed afkomstig van jonge muizen, zijn wetenschappers erin geslaagd het geheugen en leervermogen van oudere soortgenoten te verbeteren.

Waarschijnlijk bevat het bloed componenten die hersenverbindingen herstellen.

Die bevinding, die mogelijkheden biedt voor de behandeling van onder meer de ziekte van Alzheimer, presenteren onderzoekers van de Stanford University in de Verenigde Staten zondag in Nature Medicine.

Ze verbonden de bloedsomloop van oude en jonge muizen met elkaar, en bestudeerden het effect daarvan op de oude muizen. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat deze koppeling de veroudering van de jonge muizen
kan versnellen en die van de oude kan remmen.

Nu is dus gebleken dat verouderingsprocessen gedeeltelijk kunnen worden teruggedraaid.

°

(De redactie ) ma 05/05/2014 – 09:35 Floor Bruggeman

Voor het onderzoek kozen de wetenschappers muizen uit die qua ouderdom gelijkwaardig  waren aan de mens op twintig -en zestigjarige leeftijd. De oudere muizen werden vervolgens geïnjecteerd met het bloed van de jongere soortgenoten. Later bleek dat de muizen die herhaaldelijk het jonge bloed geïnjecteerd kregen, beter gingen presteren in fysieke en mentale testen. Zo konden de muizen zich veel beter het parcours van een labyrint herinneren en ze konden langer rennen in het muizenrad.

De grote uitdaging nu is om de oorzaak van het verjongingseffect te achterhalen. Onderzoekers van de Universiteit van Harvard zochten al naar een substantie in bloed die meer aanwezig is in jong bloed dan in ouder bloed. Ze vonden dat de proteïne, GDF11 genaamd, geleidelijk afneemt bij het ouder worden. Die proteïne werd ook al teruggevonden in menselijk bloed. Het bloed van de jongere muizen zou bovendien ook meer bloedvaten en meer doorbloeding in de hersenen produceren.

Of de GDF-proteïne een verklaring is voor de resultaten van het onderzoek van de universiteit van Californië, is niet duidelijk. De resultaten moedigen wel verder onderzoek aan, want het zou wel eens ouderdomskwaaltjes zoals dementie kunnen voorkomen in de toekomst.

“Maar probeer het in afwachting vooral nog niet thuis”, aldus onderzoeker Saul Villeda.

http://en.wikipedia.org/wiki/GDF11

http://www.scientias.nl/eiwit-ontdekt-dat-spieren-en-brein-van-oude-muizen-jonger-maakt/100711

 

Jong bloed maakt oude muis weer jongJong bloed maakt oude muis weer jongWetenschappers moeten Dracula gelijk geven: jong bloed kan een oud lichaam verjongen. Tenminste: bij muizen. Wetenschappers namen een…
Wetenschappers maken oud orgaan in muizen weer jongWetenschappers maken oud orgaan in muizen weer jongWetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om een oud orgaan in het lichaam van muizen weer…

°

De Nederlandse postdoc-onderzoeker Jinte Middeldorp, onderdeel van het team, ontdekte dat de behandelde oude muizen meer verbindingen hadden tussen zenuwcellen die betrokken zijn bij de processen van leren 
en geheugen.

Geheugentestjes toonden aan dat de oude muizen beter leerden en een beter geheugen hadden.

Een onderzoeksteam van Harvard University toonde deze week in Science dat de hersenen van oude muizen meer nieuwe zenuwcellen vormden in het gebied dat betrokken is bij reuk en dat het reukvermogen van oude 
muizen weer net zo goed was als dat van jonge muizen. 

Een ander team van Harvard University liet in hetzelfde tijdschrift zien dat ook spieren van oude muizen herstellen door toediening van een eiwit dat zich in bloed van jonge soortgenoten bevindt. Vorig jaar toonde dit team al aan dat hetzelfde geldt voor het verouderde hart.

De bevindingen scheppen kansen voor bloedtransfusies als anti-verouderingstherapie. Wel waarschuwen de onderzoekers dat er ook risico’s aan zo’n behandeling verbonden zijn. Het prikkelen van stamcellen 
zou bijvoorbeeld de kans op kanker kunnen verhogen.

5 mei 2014

Door: NU.nl/Jop de Vrieze

 

Bronmateriaal:
Hope for aging brains, skeletal muscle” – Harvard.edu

 

 

 

Reacties : 
*bloeddoping. ? 
*Het gaat hier om bloedverwante muizen
–> In dit soort onderzoek wordt vanwege de repliceerbaarheid met 1 bloedlijn gewerkt, maar dat zegt niet dat het bij 2 verschillende genetische lijnen niet zou werken 

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

3 Responses to GEHEUGEN

  1. Pingback: NIEUWE HERSENCELLEN | Tsjok's blog

  2. Pingback: BREIN EN EVO | Tsjok's blog

  3. Pingback: Herkennings- en identiteits-problemen | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: