PLUTO en andere dwergplaneten


INHOUD COSMOS 

°

Mogelijk toch negende planeet in ons zonnestelsel

28/02/08,
°
 • De nieuwe planeet zou half zo groot zijn als de aarde

De astronomische gemeenschap heeft in 2006 Pluto de status van planeet ontnomen, maar wetenschappers van de universiteit van Kobe in Japan zeggen nu dat er aan de rand van ons zonnestelsel, voorbij de baan van Neptunus, een hemellichaam te vinden is dat aan de criteria van een planeet zal beantwoorden.

Planeet
Op basis van computersimulaties gewaagt een team rond Tadashi Mukai van een “grote waarschijnlijkheid” dat er zich in het grensgebied van ons planetair stelsel een hemellichaam zou bevinden met 0,3 tot 0,7 keer de massa van onze Aarde. Indien wetenschappers de nodige middelen krijgen, zou deze mysterieuze planeet binnen de tien jaar worden gevonden. De vorsers zijn er ook zeker van dat het hemellichaam de status van planeet zal krijgen.

°

Pluto


In 2006 hebben astronomen de definitie van een planeet scherper gesteld omdat er discussie was rond de status van Pluto. Die werd officieel tot “dwergplaneet” gedegradeerd, zodat ons zonnestelsel plotsklaps maar acht planeten meer telde. (belga/gb)

 

Discussie

Is Pluto nu wel of geen planeet?
Astronomen en ‘Pluto-fans’ kunnen het er maar niet over eens worden.
Door de kleine massa van de ijsplaneet is Pluto sinds enkele jaren een dwergplaneet.
°

 Pluto is meer dan terecht gedegradeerd tot kuiper object  maar   heeft uiteindelijk nog steeds de naam dwerg planeet…in the end is het dus nog   altijd ergens   een ” planeet.”

 •  Pluto  werd door de General Assembly of the International Astronomical Union tijdens hun congres in Praag, eind augustus 2006,  als  planeet democratisch  ‘weggestemd’.Vijf manen en een krachtig elektromagnetisch veld zijn best veel voor een ‘brokstuk’ ergens aan het eind van ons zonnestelsel  en zekereen tegenargument    om Pluto  als  een onbelangrijke  ( dwerg) -planeet af te voeren ….
NOTA  =  Uiteraard zijn het vooral die neppers  van   astrologen   die deze “degradatie “ ( =  in   feite een kwestie van bereikte   naamgevings-consensus in het betreffende  wetenschappelijke  vakgebied  )” ontoelaatbar “vinden … Immers :  in hun  “voorspellings pseudo-wetenschap “ blijft  PLUTO een” belangrijke planeet die de 12 huizen(= 12 maanden ) van de zodiac  zo af en toe bezoekt ” : een planeet/”gesternte “dus waaronder men kan geboren worden … Allemaal gelieerd  aan   dikke bijgelovige  midden oosten  zever uit de bronstijd n natuurlijk   …..maar ,  waaraan nog steeds hele  goedgelovige volksstammen allerlei magisch denken , bijgelovigheden    en mystieke  onzin  blijven   ophangen  …… zoals van ouds   ….  
°

Pluto wordt roder ?

05/02/2010
    

De dwergplaneet Pluto is in enkele jaren tijd zowat 20 procent roder geworden. Dat blijkt uit beelden die de ruimtetelescoop Hubble maakte tussen 2002 en 2003. Naast het kleurverschil valt ook op dat het stikstofijs op de noordpool verdampt en zich terug neerzet op de zuidpool.

Seizoenen
De veranderingen deden zich volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor tussen 2000 en 2002, en zijn wellicht het gevolg van seizoenswisselingen. Pluto doet er 248 jaar over om alle seizoenen te doorlopen, maar door zijn specifieke baan kan één seizoen wel tot 120 jaar duren.

Sonde
In 2015 arriveert de onbemande ruimtesonde New Horizons op de dwergplaneet. Vanaf dan zullen veel gedetailleerdere beelden beschikbaar zijn. (afp/sam)

Verrassend veel methaan in atmosfeer Pluto

02/03/09, 20u39

In de atmosfeer van de dwergplaneet Pluto zijn er onverwacht grote hoeveelheden methaangas gevonden. De VLT-telescoop onthulde ook dat de temperatuur van de dunne dampkring van het hemellichaam 40 graden hoger is dan het oppervlak, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO meegedeeld.

Zeer koud
Het qua status gedegradeerde Pluto is zowat vijf keer zo klein als onze planeet en bestaat in hoofdzaak uit gesteente en ijs. Gezien de dwergplaneet gemiddeld 40 keer zo ver van de Zon staat als wij, is het er zeer koud, met een oppervlaktetemperatuur van minus 220 graden.

Gas wordt ijs
Sinds de jaren tachtig is bekend dat Pluto een zeer dunne atmosfeer heeft die bestaat uit een dunne enveloppe van hoofdzakelijk stikstof, met sporen van methaan en wellicht koolstofmonoxide.

Terwijl Pluto zich tijdens zijn 248 jaar durende baan rondom de Zon geleidelijk van onze ster verwijdert, bevriest zijn atmosfeer geleidelijk en komt op het oppervlak terecht. In de periodes waarin de ijswereld dichter tot de Zon komt, zoals nu, neemt de temperatuur van het vaste oppervlak weer toe en zet het ijs zich in gas om.

Dampkringen zijn warmer
Tot zeer onlangs waren enkel de buitenste lagen van de atmosfeer van Pluto te analyseren. Maar de techniek van stellaire occultatie leerde astronomen dat de buitenste lagen van de atmosfeer zowat 50 graden warmer zijn dan het oppervlak.

Observaties met het Crires-instrument op de Europese reuzentelescoop VLT in Chili onthulden dat de atmosfeer van Pluto globaal een gemiddelde temperatuur van minus 180 graden heeft, dus “veel warmer” dan het oppervlak.
Kometen
Dat het zo koud is op het oppervlak van Pluto heeft te maken met de atmosfeer van de ex-planeet en met de sublimatie van het oppervlakte-ijs. Met name heeft die sublimatie een koelend effect op het oppervlak van Pluto, waardoor de dwergplaneet iets gemeen heeft met kometen, aldus de ESO waarvan België stichtend lid is.

Methaan
Voorts gaven de observaties aan dat methaan het tweede meest voorkomende gas is in de atmosfeer van Pluto, waarbij het een half procent van de molecules vertegenwoordigt.

“Wij konden aantonen dat deze hoeveelheden methaan een cruciale rol spelen in de opwarmingsprocessen in de atmosfeer en de hoge temperatuur in de atmosfeer kunnen verklaren”, beklemtoont Emmanuel Lellouch van het Observatorium van Parijs.

Twee verklaringen
De eigenaardigheden in de atmosfeer van de dwergplaneet zijn op twee wijzen te verklaren: ofwel is het oppervlak van Pluto bedekt met een dun laagje methaan wat de sublimatie van het bevroren stikstof tegenhoudt, ofwel zijn er pure methaanvlekken op dat oppervlak.

Het eind van het Plutoliedje is aldus (alweer) dat nader onderzoek vereist is. (belga/edp)

Pluto’s atmosfeer blijkt veel groter dan gedacht

 27 november 2012 0

Pluto’s atmosfeer blijkt een flink stuk groter te zijn dan aanvankelijk gedacht. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit van Virginia na het bekijken van diverse modellen.

De atmosfeer van de dwergplaneet is zelfs zo enorm, dat sommige moleculen zelfs Pluto’s maan Charon kunnen bereiken. De atmosfeer strekt zich uit tot ruim 10.000 kilometer boven het oppervlak van Pluto. Dit is indrukwekkend, want Pluto zelf heeft maar een doorsnede van ongeveer 2300 kilometer.

Ontsnappende moleculen
De onderzoekers bekeken twee eerdere modellen over de atmosfeer van Pluto, en letten speciaal op de zogenoemde ontsnappingshoeveelheid van moleculen. Omdat Pluto zo ver van de zon staat, zitten er veel bevroren ijs- en gasmoleculen in de atmosfeer. Wanneer Pluto’s elliptische baan de planeet dichter bij de zon brengt, ontdooien die moleculen en ‘ontsnappen’ ze soms aan de atmosfeer. Door dat proces te meten, konden de wetenschappers berekenen hoe groot de atmosfeer precies is.

New Horizons
De studie werd uitgevoerd in het kader van het New Horizons-programma. New Horizons is een sonde van NASA die de verste gebieden in ons zonnestelsel gaat bezoeken. De sonde vliegt in 2015 langs Pluto en zijn manen om deze te observeren. Met deze studie worden vast voorbereidingen getroffen, zodat de wetenschappers weten waar ze de sonde op moeten richten. Dit is van groot belang, want New Horizons vliegt langs Pluto en zal dus niet lange tijd bij de dwergplaneet verblijven.

Enigmatische planeet
Er is nog maar weinig bekend over Pluto, die zo’n 5 miljard kilometer van de aarde staat. Vanwege die grote afstand is het bijzonder moeilijk goede observaties te doen. Daarom was vooralsnog niet goed bekend hoe de atmosfeer van het planeetje er uit zag. Zelfs Pluto’s precieze maat is onbekend; in verschillende modellen variëren de schattingen soms wel 100 kilometer.

Wel geven de wetenschappers zelf toe dat het lastig is om Pluto’s atmosfeer aan te wijzen, omdat er altijd debat is geweest over wat Pluto’s atmosfeer precies is. Astronomen twijfelen namelijk waar het ene gedeelte van de atmosfeer stopt en het andere begint. Maar feit blijft dat ook de nieuwe grens veel verder ligt dan de oude.

Bronmateriaal:
Hybrid fluid/kinetic modeling of Pluto’s escaping atmosphere” – Arxiv.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door C m handler (via Wikimedia Commons).

Hubble ontdekt vijfde maantje rondom Pluto

Geschreven op 12 juli 2012 om 08:33 uur door 5

Pluto is veel rijker dan gedacht. De dwergplaneet heeft niet vier, maar vijf maantjes. Dat blijkt uit waarnemingen van Hubble. De nieuwe maan heeft een diameter van 10 tot 25 kilometer.

In 1978 ontdekten wetenschappers de grootste maan van Pluto: Charon. In 2006 voegden ze de kleine maantjes Nix en Hydra eraan toe. En in 2011 dook het vierde maantje, P4, op. En nu, een klein jaartje later kunnen we daar een vijfde maantje aan toevoegen.

WIST U DAT…

Groot
Het nieuwe maantje heeft voorlopig de naam S/2012 (134340) 1 gekregen. Het maantje is niet mooi rond, maar onregelmatig gevormd. Wel draait deze in een mooie cirkelvormige baan met een diameter van zo’n 93.000 kilometer om Pluto heen.

Bijzonder
Vijf manen. Dat is best bijzonder voor zo’n kleine planeet. Maar hoe komen al die manen daar? Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit, maar hebben wel een theorie. De manen zouden een overblijfsel zijn van een botsing tussen Pluto en een ander groot object in de Kuipergordel. Die botsing vond miljarden jaren geleden al plaats.

Pluto en zijn manen. De nieuwe maan is omcirkeld. Afbeelding: NASA / ESA / M. Showalter (SETI Institute).

( Astronomen hebben het publiek opgeroepen mee te denken over een naam voor de twee kleinste maantjes van Pluto ……. ‘Vulcan’  stond  op     21 februari 2013  met ongeveer 120.000 stemmen(!) aan de leiding.

Traditioneel krijgen de maantjes van Pluto namen uit de Griekse en Romeinse mythologie. Bovendien hangen de namen van de manen samen met verhalen omtrent de onderwereld. Vulcan is ook een figuur uit de Romeinse mythologie: de god van het vuur.)

—————————————————————————————————————————————————

Gevaar
“De ontdekking van zoveel kleine manen vertelt ons indirect dat er nog heel veel ongeziene kleine deeltjes in het systeem van Pluto verstopt zitten,” stelt onderzoeker Harold Weaver. En dat is een klein probleempje. Want op dit moment is de ruimtesonde New Horizons onderweg naar Pluto. En die sonde gaat hard. Op het moment dat deze bij Pluto arriveert (ergens in juli 2015), heeft deze een snelheid van zo’n 48.000 kilometer per uur. Een botsing met zelfs relatief kleine deeltjes kan de sonde – die al in 2006 gelanceerd werd – fataal worden. Daarom proberen wetenschappers met behulp van de Hubble-telescoop een zo’n goed mogelijk beeld van de omgeving van Pluto te krijgen.

In een later stadium hopen wetenschappers nog veel meer over de manen van Pluto te weten te komen. Ze hopen daarvoor de nog in aanbouw zijnde James Webb-telescoop te gaan gebruiken. Deze telescoop is sterk genoeg om ons meer te vertellen over het oppervlak van Pluto en de vijf manen.

PLUTO-CHARON  systeem 

 • Het is nog wel de vraag of deze nieuwe maan, wel degelijk  bij  Pluto hoort al dan niet.
  Dit maantje is nog niet eerder waargenomen door eerdere observaties en dat zijn er ondertussen al heel wat.
  Dus waarom is het geen ingevangen maan ?( door het zogenaamde pluto systeem )    en  , al is het een  maan van elders afkomstig  , waarom zou deze maan in de plaats dat het bij  Pluto hoort, niet  bij   NIx of Hydra horen.?

  http://articles.adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-iarticle_query?bibcode=2006MNRAS.370L..19N&db_key=AST&page_ind=3&plate_select=NO&data_type=GIF&type=SCREEN_GIF&classic=YES

  • P5 draait om Pluto, omdat dat blijkt uit de waarnemingen. Uit de berekeningen volgt dan een baanstraal van 35.000 +/- 2.000 km:

   http://en.wikipedia.org/wiki/P….

   Nix en Hydra spelen geen rol van betekenis voor de baan van P5. Pluto is 30.000 keer zo zwaar als Nix, en 15.000 keer zo zwaar als Hydra. Zie referentie.

   

Pluto heeft mogelijk vijftien manen

 14 maart 2013     2

pluto en charon

Pluto heeft er al vijf: Nix, Hydra, Charon, P4 en P5.

Maar een nieuw onderzoek wijst erop dat het dwergplaneetje meer maantjes telt dan die vijf  . Wellicht zelfs nog tien meer!

Dat schrijven onderzoekers van het Smithsonian Astrophysical Observatory en de universiteit van Utah in dit paper.

Stofschijf
De manen rondom Pluto – we kennen er momenteel dus vijf – zijn hoogstwaarschijnlijk ontstaan uit een stofwolk die zich ooit rondom de dwergplaneet bevond. Hoe deze stofwolk daar precies terecht is gekomen, daarover tasten onderzoekers in het duister. Mogelijk is deze ontstaan doordat Pluto in botsing kwam met een ander hemellichaam (Charon wellicht?) of ontstond deze doordat Pluto stof uit de protoplanetaire schijf waar het zonnestelsel uit ontstond naar zich toe trok.

 

Simulaties
Wat hebben de onderzoekers nu gedaan? Met behulp van een computer simuleerden ze hoe de bekende manen van Pluto ontstonden. Simulaties die resulteerden in een situatie die de werkelijkheid het beste nabootste, leverden een verrassing op. In die simulaties doken namelijk niet alleen natuurgetrouwe weergaven van de vijf bekende manen op. Er doken meer maantjes op.

Zo ziet de baan rondom Pluto er wellicht uit: met een aantal extra maantjes. Afbeelding:

Zo ziet de baan rondom Pluto er wellicht uit: met een aantal extra maantjes. Afbeelding: arXiv:1303.0280v1 [astro-ph.EP] 1 Mar 2013.

Kleine maantjes
Op basis van de simulaties stellen de onderzoekers dat Pluto hoogstwaarschijnlijk meer dan vijf manen heeft. Hoeveel meer is lastig te zeggen: het kan er één zijn, maar het kunnen er ook tien zijn. Deze extra maantjes zijn waarschijnlijk klein: tussen de één en drie kilometer breed.

De maantjes zijn vanaf de aarde waarschijnlijk niet te zien. Maar op dit moment is een ruimtesonde naar Pluto onderweg: New Horizons. En deze kan de maantjes wellicht wel opsporen.

Bronmateriaal:
The Formation of Pluto’s Low Mass Satellites” – Arxiv.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO.
Dan wordt het toch eens tijd om van Pluto ( = een  TNO)weer een volwaardige planeet  te maken.?

 • Veel belangrijker dan dit nooit ophoudend  gezeik over een terminologische  kwestie ( waarbij al met, al iederen ondertussen  weet  wat er wordt bedoeld met deze nieuwe consensus definitie  )  is dat het   ook zou   kunnen  betekenen dat andere grote TNO’s (Eris) ook een hele familie van manen bezitten

Meer dwergplaneten in de Kuiper- &  Asteroiden  gordels?

 12 april 2010  

Pluto is al een paar jaar geen planeet meer. Samen met vier andere Kuipergordelobjecten en een voormalige asteroïde behoort Pluto tot de groep dwergplaneten. Astronoom Mike Brown van Caltech vindt dat er te weinig dwergplaneten zijn. Hij is een campagne gestart.

Op dit moment zijn de Kuipergordelobjecten Eris, Makemake, Haumea, Quaoar en Pluto dwergplaneten. Ook Ceres in de asteroïdengordel is een dwergplaneet. Toch zijn er nog zo’n vijftig objecten in de Kuipergordel die volgens Mike Brown gepromoveerd moeten worden tot dwergplaneet.

Een van de belangrijkste voorwaarden of een object een dwergplaneet is, is of een object rond is.

Als een object groot genoeg is om met haar eigen zwaartekracht rond te worden, dan moet zij geclassificeerd worden als een dwergplaneet”, vindt Charley Lineweaver van de Australische nationale universiteit in Canberra.

Er zijn genoeg ronde, grote asteroïden  als kandidaat  dwergplaneet .

Momenteel moeten dwergplaneten een minimale radius hebben van 420 kilometer. Australische astronomen willen deze grens verlagen naar 200 kilometer voor ijzige hemellichamen en 300 kilometer voor stenen objecten. Waarom? Wel, dat is het limiet voor hemellichamen om over te gaan van een onregelmatige aardappelachtige vorm naar een sferische vorm. Het is het zogenaamde aardappel-limiet.

Als de wijziging wordt doorgevoerd door de Internationale Astronomische Unie, die over dit soort zaken oordeelt, dan wordt de groep dwergplaneten plotseling veel groter. Zowel in de asteroïdengordel als in de Kuipergordel.

Of dit echt gaat gebeuren? Het valt te betwisten. De traditionele Internationale Astronomische Unie gaat er waarschijnlijk niet mee akkoord.

Maar dat dacht iedereen voor 2006 ook van de degradatie van Pluto.

Bronmateriaal:
Pluto’s Dwarf Planet Family Could Get Bigger” – Discovery

Sonde Dawn

vertrok in 2007 en kwam eerst  aan bij Vesta.

VESTA


Het camerasysteem schonk een beeld van kraters en bergen op het hemellichaam, onder meer dankzij een driedimensionale kleurenfoto.

Het noordelijke deel is met kraters doorspekt, op het zuidelijke staat de hoogste berg van Vesta,

 

Op de zuidpool van de asteroïde Vesta torent een berg van ongeveer twintig kilometer, (dat schrijft de Nederlandse Volkskrant.) Dat is ruim twee keer hoger dan de Mount Everest, de hoogste berg op aarde. Het was de Amerikaanse sonde Dawn, die sinds juni in een baan rond Vesta draait, die de ontdekking deed. 

De vulkaan Olympus Mons op Mars is met bijna 22 kilometer de hoogste berg in ons zonnestelsel. De berg op Vesta, die pas ontdekt werd en nog geen naam heeft gekregen, is bijna even hoog.

Vesta is een brokstuk dat tussen Mars en Jupiter staat en in een baan rond de zon draait. De asteroïde heeft een doorsnede van  525 kilometer en is zo’n 4,5 miljard jaar oud. Vesta’s oppervlak lijkt voornamelijk bedekt met bevroren lava. 

Vesta heeft de laatste twee miljard jaar twee kolossale impacten overleefd.

 

“Dawn heeft nu al onze kennis van het zonnestelsel veranderd”, aldus Holger Sierks van het Max-Planck Instituut voor Zonnestelselonderzoek (MPI). “De door ons uitgewerkte data tonen aan dat Vesta één van de weinige bekende vertegenwoordigers van een nieuwe klasse van hemellichamen is”. Volgens de NASA leverde Dawn ook “context” op voor een toekomstige bemande missie naar een asteroïde.

Pre-planeet
Eigenlijk is Vesta met zijn diameter van 525 km en zijn onregelmatige vorm een asteroïde. Dawn leerde echter dat Vesta zoals de Aarde bestaat uit een korst, mantel en kern. Het is één van de kleinst bekend hemellichamen met zo’n opbouw. Wetenschappers beschouwen het dan ook eerder als een “pre-planeet” die 4,5 miljard jaar geleden in haar ontwikkeling is blijven steken.

Vesta werd in 1807 ontdekt en cirkelt in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Vesta en Ceres zijn daar de twee grootste objecten, aldus de NASA.

Ceres

−07/09/12 Bron: belga.be

© ap.

De Amerikaanse sonde Dawn heeft afscheid van de asteroïde Vesta genomen om naar de dwergplaneet Ceres te vliegen, meldt de NASA.

De Dawn verwijderde zich woensdag om 08.26 uur Belgische tijd van het hemellichaam dat volgens de projectwetenschappers de kennis over ons zonnestelsel reeds heeft bijgespijkerd. Vertrokken op 27 september 2007 was de Dawn in juli 2011 bij Vesta aangekomen. Via ionenvoortstuwing moet de onbemande sonde binnen 2,5 jaar Ceres bereiken.

Vesta, in 1807 ontdekt, cirkelt in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Vesta en Ceres zijn daar de twee grootste objecten, aldus de NASA.

Ceres is in 1801 ontdekt. Het ding heeft een sferische vorm en omvat 25 procent waterijs rondom een kern van gesteente. Hoe groot het hemellichaam precies is, is niet geweten.

In 2006 kreeg Ceres de status van dwergplaneet, samen met Eris en het toen ‘gedegradeerde’ Pluto.

Volgens de NASA leverde de 1,21 ton wegende Dawn ook al “context” op voor een toekomstige bemande missie naar een asteroïde.

De Dawn-missie kost 466 miljoen dollar.

ERIS

Haumea

20/09/08,

Een in 2005 ontdekte dwergplaneet in het zonnestelsel heeft de naam Haumea gekregen, naar de Hawaiiaanse godin van de aarde en vruchtbaarheid. De naam is woensdag goedgekeurd door het Internationale Astronomische Instituut in Parijs.

Het is de vijfde dwergplaneet in het zonnestelsel en valt in de categorie waarin ook Pluto zich bevindt. Haumea heeft een eivorm, volgens wetenschappers door haar vlugge rotatie, die veroorzaakt kan zijn door een botsing met een ander object miljarden jaren geleden.

. (novum/ap/tdb)

Dwergplaneet Haumea “glinstert” van de ijskristallen

12/05/11, 20u16

Voorbij de baan van de planeet Neptunus licht de vijfde dwergplaneet van ons zonnestelsel op. Europese astronomen hebben donderdag bekendgemaakt dat Haumea bedekt is door ijskristallen.

De miniplaneet heeft de vorm van een rugbybal en is 2.000 km lang. Op minder dan vier uur draait het hemellichaam rond zijn as.

Dankzij de enorme VLT-telescoop van de Zuidelijke Europese Sterrenwacht ESO in Chili hebben wetenschappers vastgesteld dat Haumea bedekt is door goed geordende ijskristallen. Gezien de zonnestraling de kristallijne structuur van een ijsoppervlak vernietigt, moet er een energiebron zijn om dit te behouden, aldus Benoît Carry, die mee publiceerde in het vakblad Astronomy and Astrophysics.

Die energie komt volgens de onderzoekers van twee bronnen: enerzijds de getijdenwerking van de twee manen van Haumea, Hi’iaka en Namaka, en anderzijds de aanwezigheid binnen de dwergplaneet van radioactieve elementen zoals potassium-40, thorium-232 en uranium-238.

Haumea zou aan de uithoeken van ons zonnestelsel in botsing zijn gekomen met een ander object van gesteente, waardoor de twee manen ontstonden. De botsing kan ook de snelle rotatie van het hemellichaam en zijn vorm verklaren.

De dwergplaneet bevindt zich op meer dan 5 miljard km van de Zon, binnen de Kuipergordel. (belga/jv)

Makemake 

Dwergplaneetje Makemake blijkt geen atmosfeer te hebben

 22 november 2012 4

Voor het eerst hebben wetenschappers kunnen nagaan of het dwergplaneetje Makemake de verwachte atmosfeer werkelijk bezit. Het resultaat is verrassend: het planeetje moet het zonder atmosfeer doen.

De onderzoekers richtten maar liefst drie telescopen op Makemake op het moment dat de dwergplaneet voor een verre ster langs bewoog. “Terwijl Makemake voor de ster langs bewoog en het licht ervan blokkeerde, verdween en verscheen de ster heel abrupt, in plaats van langzaam minder helder en weer helderder te worden,” vertelt onderzoeker José Luis Ortiz. “Dat betekent dat de kleine dwergplaneet geen atmosfeer van betekenis heeft.”

Verrassing
En dat is toch wel verrassend: wetenschappers dachten dat Makemake een atmosfeer zou hebben die vergelijkbaar is met die van Pluto. “Dat er geen spoor van te bekennen is, laat zien hoe veel we nog over deze mysterieuze hemellichamen moeten leren.”

Over Makemake

Makemake reist op flinke afstand om de zon heen. De baan van het planeetje ligt verder dan die van Pluto, maar ietsje dichterbij dan die van Eris (voor zover wij weten de meest massieve dwergplaneet in ons zonnestelsel). Wetenschappers bogen zich eerder al eens over Makemake en toen bleek de planeet wel wat overeenkomsten te vertonen met andere dwergplaneten. Vandaar dat onderzoekers er eigenlijk ook van uitgingen dat Makemake net als veel van deze dwergplaneten een atmosfeer zou hebben.

Geduld
Makemake werd in 2005 ontdekt. Dat het zolang geduurd heeft om vast te stellen dat de dwergplaneet geen atmosfeer heeft, is logisch. De afstand tussen ons en Makemake is groot. Bovendien moest Makemake voor een ster langs bewegen om onderzoekers in staat te stellen meer over de dwergplaneet te weten te komen. En dat gebeurt niet iedere dag, zeker niet in het geval van Makemake; de dwergplaneet bevindt zich in een gebied met relatief weinig sterren.

Zonlicht
De onderzoekers hebben niet alleen vastgesteld dat Makemake geen atmosfeer heeft. Ze berekenden ook hoeveel zonlicht Makemake reflecteert. De planeet blijkt evenveel zonlicht te reflecteren als vieze sneeuw en reflecteert daarmee ietsje meer dan Pluto, maar ietsje minder dan Eris.

De onderzoekers hopen dat de onderzoeksresultaten er uiteindelijk tot leiden dat we een beter beeld krijgen van de hemellichamen die zich op flinke afstand van de zon bevinden. Hun volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Nature.

Bronmateriaal:
Dwarf Planet Makemake Lacks Atmosphere” – ESO.org
De artistieke impressie bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO / L. Calçada / Nick Risinger.

Quaoar

Advertenties

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: