PERM


GEOLOGISCHE TIJDSCHAAL

geologische-tijdschaal-DOV

 

WAT VOORAF GING

Tijdens het einde van het Devoon botste Avalonia tegen Euramerika gevolgd door Variscisch Europa. Het huidige Brazilië lag toen pal boven de zuidpool

630px-caledonides-nl-svg

pk-devoon-3DEVOON

 

Door de botsing van Avalonia met Euramerika ontstonden de Caledonische gebergten. De huidige Benelux maakte hiervan deel uit

 

Het huidige Amazonegebied lag 368 miljoen jaar geleden (28 november 20:00 uur) pal boven de zuidpool. Hier onstonden de eerste gletsjers die in het hierop volgende Carboon tot een enorme ijsmassa zou uitgroeien.

342

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het-Perm

 

 

 

°Perm = het ontstaan van de zoogdierreptielen

PermianTriassic Age <—doc

therapsids <–doc 

 

permkopie

 

ligging  der ccontiunenten in het Perm http://www.museumkennis.nl/nnm.dossiers/museumkennis/i002853.html

Perm: ca. 290 tot 250 miljoen jaar geleden
 

Aanblik van de aarde in het Perm Alle continenten lagen bij elkaar en vormden één grote landmassa: Pangea. Door de grote omvang van Pangea heerste er een landklimaat en was het erg droog. Het grootste deel van het landschap bestond uit woestijn.
Door de ijstijd was de zeespiegel erg laag, omdat het zeewater in de vorm van landijs werd vastgehouden.
Langs de kusten werden door de droogte uitgestrekte zoutafzettingen (evaporieten) gevormd. Daar hebben wij in Nederland onze huidige zoutvoorraden aan te danken.

Atmosfeer in het Perm Het zuurstofgehalte in de atmosfeer daalde weer tot zo’n 18 %, omdat veel organismen, zoals planten, uitstierven door de kou en de droogte. Het Koolstofdioxide gehalte daalde ook, naar 1 % van de atmosfeer.
Temperatuur in het Perm De ijstijd, die halverwege het Carboon begon, zette door. Aan het eind van het Perm warmde het klimaat langzaam weer op.
Het leven in het Perm Aan het eind van het Perm sloeg er ten Noord-Westen van Australië een meteoriet op aarde in, waardoor een van de grootste uitstervingsgolven uit de geschiedenis op aarde optrad.
Door het bijzonder lage zeeniveau waren daarvoor ook al veel soorten uitgestorven. In de drooggevallen ondiepe kustzeeën stierven veel diersoorten uitzoals bijvoorbeeld de laatste trilobieten en bepaalde koraalgroepen, omdat hun leefgebieden verdwenen.
Van de armpotigen en ammonieten wisten slechts enkele soorten te overleven.

In totaal stierven ongeveer 90% van de zeeorganismen en 80% van de landorganismen uit. De groepen die overleefden, leefden in de diepere delen van de zee of konden zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

sea-life

0920perm20nederland20zechsteinzee

 Zeelelies , ammonieten en

    Beenvissen

Zechstein zee

De beenvissen vormden langzaam maar zeker een steeds belangrijkere groep.

 

bivalve1

BIVALVEN

0920perm20zuid20afrika20dicynodontenDoor de droogte waren ook veel amfibieën uitgestorven. De overheersende rol van de amfibieën werd overgenomen door de reptielen.
De reptielen bezetten de verschillende vrijgekomen leefomgevingen en pasten zich hieraan aan.Er ontstonden reptielen die beter in staat waren om hun lichaamstemperatuur te regelen dan de eerdere amfibieën en reptielen. Zij worden zoogdierreptielen genoemd.

 
 
 
Zoogdierreptielen (Dicynodonten)

De belangrijkste planten waren de zaadplanten. Deze kwamen op alle continenten voor.
Boomsoorten pasten zich aan de droogte aan door óf in de winter hun bladeren af te werpen, óf door kleine, leerachtige bladeren te vormen. Zo gingen ze uitdroging tegen

Some-permian-formations-

perm-formaties-
Het-Onderperm-

ONDER-PERM-INVERTEBRATEN-

onderperm-amfibieen-en-pelycosauriers-
onderperm-reptielen-

Op het einde van het Perm was het klimaat warm (heet in de tropen) geworden. De enorme ijsbedekking die tijdens het Carboon enorme oppervlakten van het zuidelijk halfrond bedekt had verdween vanaf het onder perm. Doordat het supercontinent Pangea gevormd was werd het klimaat heel droog en ontstonden er grote woestijnen

Tijdens het Perm bedekte het supercontinent Pangea van noord naar zuid de wereldbol. Er was weinig geologische activiteit in de oceanen waardoor er geen vulkanische ruggen aanwezig waren. Hierdoor was er één grote oceaan Panthalassa die veel water kon bergen. Het gevolg hiervan was dat er weinig ondiepe zeeën waren. Eind Perm trad er enorm groot spleetvulkanisme op die grote delen van Siberië met kilometers dikke pakken vulkanisch gesteente bedekte (Siberische traps). Ook in China vond spleetvulkanisme plaats.

pk-gondwana

Gondwana

HET BOVENPERM (en overgang naar het trias )

bovenperm-zee

bovenperm-zoogdieren-1

Scutosaurus-het-bovenperm-

permian

http://finstofeet.com/2012/08/02/permian-apocalypse/

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

2 Responses to PERM

  1. Pingback: INHOUD O/P « Tsjok's blog

  2. Pingback: IJSTIJDEN « Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: