Legionella


 

Legionella pneumophila

Legionella pneumophila is een voor de mens pathogene bacterie. Deze gramnegatieve bacterie veroorzaakt infecties in de ademhalingswegen; infecties die tot longontsteking en bij sommige mensen tot sterfte kunnen leiden. Legionellosis, ook wel veteranenziekte genoemd, kwam voor het eerst in het nieuws in 1976, toen na een bijeenkomst van Amerikaanse oud-soldaten (“American Legion”) in Philadelphia een groot aantal van de deelnemers met longontsteking werd opgenomen.

           

Microscopische foto van Legionella pneumophila [Met dank aan: Dennis Kunkel].

Microscopische foto van weefsel geïnfecteerd met Legionella bacteriën. Een speciale kleuring maakt de cellen extra goed zichtbaar.

Legionella pneumophila komt zowel voor in grond als oppervlaktewater, maar ook in water in fonteinen, vijvers, luchtbevochtigers, waterleidingen en airconditioners. Deze laatste waren de oorzaak van het uitbreken van de ziekte in het hotel in Philadelphia. Recent was er een uitbraak van legionellosis op een bloemententoonstelling in Bovenkarspel met enkele tientallen doden als resultaat. Hier waren naar alle waarschijnlijkheid waterleidingen de oorzaak, waarbij de bacteriën werden verspreid via fonteinen in vijvers (aërosolen)

Infectie: legionellosis

Structuurformule van het aminozuur cysteïne.

Legionella pneumophila stelt hoge eisen aan haar voedingsmedium. Het aminozuur cysteïne en hoge concentraties ijzer zijn nodig voor groei. Alhoewel zij vrij kan overleven in water komt de bacterie vooral voor als parasiet; zij leeft intracellulair in protozoa in de bodem en in oppervlaktewater. Daarnaast is de bacterie ook aanwezig in biofilms in de buizen van waterleidingen, waarin zij zich naar alle waarschijnlijkheid kan vermeerderen. Dit kan plaatsvinden in water met een temperatuur tussen 25 en 55 °C.

Hierbij kunnen grote aantallen bereikt worden als het water langere tijd stilstaat. Door sterke doorstroming kan aangroei van de bacterie worden voorkomen. Ook kan zij zich vermeerderen in de longcellen van de mens. In de fagosomen, die bedoeld zijn om indringers in het menselijk lichaam onschadelijk te maken, voelt Legionella pneumophila zich juist uitstekend thuis.

De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen (de incubatietijd) is circa twee tot tien dagen. De ziekte begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven 39 graden Celsius. De patiënt hoest en is soms kortademig. Een deel van de patiënten heeft last van braken en diarree. De ziekte kan zeer ernstige gevolgen hebben, maar is door directe toediening van de juiste antibiotica goed te behandelen.

Parasitisme

Het grote verschil tussen infectie met anthrax en Legionella is dat de laatste geen sporenvormer is en dat deze waarschijnlijk alleen parasitair kan overleven. Dit is een heel belangrijk aspect in het bedenken van preventiemethoden en beleidsmaatregelen, om te voorkomen dat er nieuwe uitbraken van Legionella ontstaan. Het is echter niet aangetoond dat Legionella strikt parasitair is; er zijn zelfs een aantal bewijzen gevonden dat deze bacterie bijvoorbeeld in biofilms en in protozoa kan overleven. Dat zou betekenen dat de infectie bestrijding ernstig bemoeilijkt wordt. Bij de leerstoelgroep Levensmiddelenhygiëne en -microbiologie van de Wageningen Universiteit, wordt er onderzoek gedaan naar dit specifieke gedrag van de Legionella bacterie (de website over dit onderwerp is helaas nog niet klaar). Andere links met info over deze infectie zijn te vinden op:

http://www.kiwa.nl/ (Ga naar KIWA en Legionella (“praktische info”))

http://s99.middlebury.edu/BI330A/projects/Cocchiaro/

http://www.uni-ulm.de/legionella/(Goede links naar andere sites)

http://www.milieumicrobiologie.nl/milieumicrobiologie/homepage/

Advertenties

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: