Hadrosauridae /Eendesnavel-dinos


     

http://qilong.files.wordpress.com/2011/08/hadrosaur-phylogenies-compared.jpg

http://qilong.wordpress.com/2011/08/09/o-crest-less-one/

Dinotand laat eetgewoonten zien

Een belangrijke groep plantenetende dinosaurussen had een unieke manier om voedsel te verwerken. Zij konden (in tegenstelling tot veel andere dino’s) kauwen, maar deden dit op een heel andere manier dan dieren die vandaag de dag leven. Dat blijkt uit onderzoek van het Natuurhistorisch Museum in Londen. Wetenschappers analyseerden de krassen op dinotanden en ontdekten daarbij ook nog dat de planteneters waarschijnlijk grazers waren.

Het is nog niet zo lang geleden dat men algemeen aannam dat dinosaurussen hun voedsel kauwen.

Ondertussen weten we dat er maar weinig kauwende dino’s op aarde rondliepen. Een belangrijke groep planteneters, de Hadrosaurussen, vormt een uitzondering.

Scharnier

Wetenschappers van het Natuurhistorisch Museum in Londen keken met behulp van microscopie in detail naar krassen op de tanden van de dino’s. Zulke krassen vertellen precies hoe de kaken van het dier hebben bewogen. Die beweging bleek erg complex te zijn. De kaken van de Hadrosaurus konden van boven naar beneden, van voor naar achter en opzij bewegen. Dit suggereert dat de dino kon kauwen, maar wel op een heel andere manier dan dieren die vandaag de dag leven.

Hadrosaurustand met krassen

Microscopische opname van de oppervlakte van de tand van een Hadrosaurus. Hierop zijn de krassen, die 67 miljoen jaar geleden werden aangebracht door het vermalen van voedsel, duidelijk zichtbaar. Op de plaatsen van de zwarte rechthoekjes hebben de onderzoekers de krassen nader geanalyseerd. Elk van deze plaatsen is minder dan een halve millimeter breed (zo breed als enkele menselijke haren) en toch is er een hele hoop informatie aan af te lezen. © Vince Williams, University of Leicester

Moderne kauwers hebben een flexibele onderkaak. De Hadrosaurus had in plaats daarvan een scharnier tussen de bovenkaak en de rest van de schedel. Tijdens het kauwen bewoog de bovenkaak naar buiten, buigend langs het scharnier. Op die manier glijden de tanden zijdelings langs elkaar en wordt het voedsel gesnipperd en vermalen.

Paardenstaarten

Krassen op de tanden vertellen niet alleen iets over hoe de dino’s aten, maar ook over wat zij aten. Het voedsel moet kleine korreltjes zand (een kenmerk van grondvegetatie) of silica (dat onder andere voorkomt in gras) hebben bevat. Hiermee is het uitgesloten dat de Hadrosaurus leefde van blaadjes en twijgjes, zoals giraffen en herten vandaag de dag doen.

Complex gebit maakt deze dino tot meest succesvolle vegetariër ooit

 05 oktober 2012  3

De dinosaurussen uit de groep Hadrosauridae waren zonder enige twijfel de meest succesvolle vegetariërs die onze planeet ooit gehad heeft. En wetenschappers kunnen nu verklaren waarom. Ze bestudeerden het gebit van de dino’s en dat blijkt verrassend complex voor een dino.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Science. De dino’s hadden tot wel 1400 tanden die goed met elkaar samenwerkten. En er kwamen regelmatig tanden bij. “Deze jongens leken wel wandelende pulpfabrieken,” stelt onderzoeker Gregory Erickson.

Paarden
Toen de onderzoekers zich over het gebit van de Hadrosauridae bogen, zagen ze dat het sterk leek op dat van paarden. En paarden hebben één van de best ontwikkelde gebitten die we kennen. Dat Hadrosauridae een soortgelijk gebit hadden, is verrassend. Het zijn namelijk reptielen en die hebben meestal een heel simpel gebit en hun tanden boven en beneden raken elkaar niet wanneer ze ergens in bijten. Hoe anders waren de tanden van Hadrosauridae: de dinosaurus kon allerlei taaie planten en zelfs bladeren van bomen eten.

Over deze dino’s

De Hadrosauridae leefden zo’n zeventig miljoen jaar geleden. De dinosaurussen wandelden op vier poten, maar konden zich ook alleen op hun achterpoten verplaatsen. Het waren echte kuddedieren: ze reisden in kuddes die soms wel honderden of duizenden exemplaren telden.

Weefsels
Maar hoe hadden de dino’s dat gebit ontwikkeld? Het onderzoek van Erickson onthult dat. De dino’s waren zo goed in staat om allerlei planten te verorberen, omdat ze hele complexe weefsels hadden. De tanden bestonden uit wel zes verschillende soorten weefsels en waren daarmee bijzonder complex. Elke tand bleek ook weer een iets andere samenstelling te hebben, waardoor deze verschillende vormen en functies kon aannemen.

Waarschijnlijk is het mede dankzij dit complexe gebit dat de Hadrosauridae zo succesvol kon worden. Maar het is vooral dankzij de effectieve spijsvertering dat de Hadrosauridae (en hun verwanten, waarmee ze de groep Iguanodontia vormen) de ‘heerschappij’ van de plantenetende Sauropoden (‘langnekken’)., overnamen
Dat hield verband met de opkomst van de bloeiende planten in het Krijt, waar sauropoden meer moeite mee hadden.

Deze dino’s konden van alles eten: planten, stukken van bomen en zelfs hele taaie grassen. Met een dieet dat letterlijk voor het oprapen lag, was het niet zo lastig om hun 4,5 tot 15 meter lange lichaam te onderhouden.

Bronmateriaal:
Biologist examines how duck-billed dinos chomped their way through Cretaceous” – FSU.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Derbivort (via Wikimedia Commons).

Hadrosaurus eetgewoonten

Hadrosaurus_eetgewoonten

Afbeelding: © Natural History Museum Londen

Deze tekening laat de eetgewoonten van de Hadrosaurus zien, zoals deze 67 miljoen jaar geleden waarschijnlijk waren. De plant op de voorgrond is een magnolia; net als de paardenstaart ook een belangrijk onderdeel in het dieet van de plantenetende dino. © Natural History Museum Londen

Ook het eten van gras lijkt onwaarschijnlijk. De dino’s leefden ongeveer 67 miljoen jaar geleden. De eerste grassen kwamen rond die tijd net opzetten en waren zeker nog niet veel voorkomend. De belangrijkste voedselbron van de Hadrosaurus was waarschijnlijk een soort uit de familie van de paardenstaarten. Deze planten kunnen niet alleen de vorming van krassen op de tanden verklaren, maar zij kwamen ook volop voor in het leefgebied van de dino.

http://blogs.smithsonianmag.com/dinosaur/2012/06/how-hadrosaurs-chewed/

Bronnen

Quantitative analysis of dental microwear in hadrosaurid dinosaurs, and the implications for hypotheses of jaw mechanics and feeding (Vincent Williams, Paul Barrett en Mark Purnell), PNAS, 29 juni 2009

Zie ook

Succes van de dinosauriërs was grotendeels toeval (Kennislinkartikel van Geonieuws)
Dino’s eerder uitgestorven (Kennislinkartikel)
Toch snelle uitsterving dino’s? (Kennislinkartikel)
Dino’s overleefden de Krijt-Tertiair grens (Kennislinkartikel)
Dino-doder zaaide leven (Kennislinkartikel)

Gryposaurus monumentensis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dino met een mond vol tanden
Oct , ’07
 
Amerikaanse wetenschappers groeven drie jaar geleden het fossiel van de nieuwe soortGryposaurus , op en zijn nu klaar met de beschrijving ervan.
De nieuwe dinosaurussoort die in Utah ontdekt werd,( late Campanian Kaiparowits Formation of southern Utah.) had maar liefst achthonderd tanden.
Daarmee was de dinosaurus een gevaar voor elke plantensoort uit zijn tijd,want vlees at hij niet.
Het gaat om de hadrosaurus Gryposaurus monumentensis
(Gryposaurus naar het Griekse “hagedis met een haakbek”; monumentensis naar de vindplaats Grand Staircase-Escalante National Monument in Utah, VS)
Het is niet de eerste keer dat de site waar het fossiel werd gevonden waardevolle vondsten prijsgeeft.
Eerder werden er al een soort Tyranosaurus en een Velociraptorachtige vleeseter opgegraven, maar ook krokodillen en schildpadden.
Tijdens de opgraving van de Gryposaurus troffen paleobotanisten er twintig onbekende fossiele plantenresten aan.
Het zuiden van Utah was toentertijd geen woestijn maar een warm, vochtig gebied met een rijkelijke begroeiing
Deze dino leefde in het late Krijt, ongeveer 75 miljoen jaar geleden.
Alleen de kop is teruggevonden.
 
 

The Gryposaurus monumentensis skull was preserved in river sediments found in Grand Staircase-Escalante National Monument, Southern Utah.
 

Gryposaurus monumentensis had powerful jaws that could have allowed it to eat woody plants.
 

Uit de afmetingen daarvan leiden Amerikaanse paleontologen af dat hij zo’n tien meter lang moet zijn geweest,woog een paar ton, bewoog zich voort op
twee poten en had vooral een indrukwekkende snuit.
Hij behoorde tot de familie van de Hadrosauridae of eendensnaveldinosaurussen.
 
Dit exemplaar had in zijn onderkaken veertig rijen tanden.
De achthonderd tanden van de plantenetende dino waren niet allemaal gelijktijdig in gebruik: naast een driehonderdtal ‘actieve’ tanden had hij in zijn kaakbeen een paar honderd vervangtanden in de wacht staan.
 
Het is de tot nu toe vierde bekende soort Gryposaurus, die op een aantal punten verschilt van de andere leden van het geslacht.
Zijn snuit is robuust, veel groter en waarschijnlijk veel sterker dan die van de anderen”,
zegt Sampsons collega Terry Gates aan BBC.
Bovendien maakt hij een meer verticale hoek, waardoor hij waarschijnlijk een stevigere beet had.
Door de combinatie van 800 tanden met een grote, sterke kaak en bek is hij een planteneter die formidabele hoveelheden sterk houterig en vezelrijk materiaal kon doorbijten ”
Dr Gates zei er wel bij dat de wetenschappers nog niet met zekerheid hebben uitgmaakt wat het dieet van dit dier was
we weten gewoonweg niet wat deze dino opat “zei hij
 
 
Het doopceel van de nieuwe dino werd op 03 october 2007 gelicht in het vakblad Zoological Journal of the Linnean Society.
 
 
 
 
 
Velafrons coahuensies
 

Skull of Duck-Billed Dinosaur from Mexico

 http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-02/uou-ndf020808.php

Reconstructed skull of Velafrons coahuilensis, a 72-million-year-old duck-billedspecimen discovered in Coahuila, Mexico.

 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aan de Mexicaans kust leefde gedurende het krijt ( 72 miljoen jaar geleden ) een Eendenbek -dinosaurus ( Hadrosauridae Hadrosaurs )
 
<  skull_cast.jpg
Scientific Name: 
Velafrons coahuilensis 
Location:: Coahuila Mexico 
Formation: Cerro del pueblo 
Cretaceous 
Specimen: Museo del Desierto  skull_cast_side_
 
Deze dino is nu in de publieke belangstelling gekomen dank zij de bekendmaking van de resulaten( en de ontdekking van nieuwe veelbelovende dino vindplaatsen )
van een paar expedities van amerikaanse , canadese en mexikaanse teams …
 
De versteende overblijfselen van de Velafrons coahuensies werden in 1995 ontdekt in het droge landschap noordelijk Centraal-Mexiko in de deelstaat Coahuila, nabij de stad Saltilloin , in de afzettingen van de ” Cerro del Pueblo Formation”
De Velafrons-schedel kon eerst in 2002 worden bestudeerd nadat met een pneumatische hamer de schedel uit de harde rots van de Rincon Colorado vindplaats was bevrijd
Tenslotte is men er nu in geslaagd een zeer volledig skelet samen te stellen
De onderzoekers menen dat het om het meest complete dinosaurus-skelet gaat dat zij tot op heden hebben gevonden in Mexico.
 
 
De dinosaurus, werd door de onderzoekers
Velafrons coahuilensis genoemd …
dr. Terry Gates, paleontoloog van het Utah Museum of Natural History :
” Het prehistorische dier, was een planteneter die leefde aan de welig begroeide vlakke mexicaanse kusten , mangroves en rivierdeltas van een warme zee in een aangenaam
mediterraan klimaat ”
dr. Scott Sampson;
” en moest constant op zijn hoede zijn voor de neefjes van de Tyrannosaurus rex om te kunnen overleven. “
Net zoals andere Hadrosauriers staan de neusbeenderen bovenop de kop – met nasale holtes die drasties verlengd zijn en , ook bij deze Velafrons ,
een grote holle gekronkelde zeilvormige kuif vormen
De functie van de kuif is onbekend …maar wetenschappers denken dat het een rol zal hebben gespeeld als statussymbool en /of in (mogelijke )paringsrituelen
en in de sexuele selectie
Misschien ( suggereren weer andere dino-wetenschappers ) kon lucht worden geblazen door de neusholtes en kam , waardoor mogelijks een “trompet-achtig “geluid werd voortgebracht ?

 ZACHT WEEFSEL bewaard ?

03-12-2007
 
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.<– DAKOTA & LEONARDO
“Gemummificeerde ” dinosaurus
 
 
Dakota & Leonardo
Dinosaurusmummie geeft geheimen prijs
door Tina De Gendt
 

Paleontoloog Phillip Manning:
“Deze eerste dinosaurus ooit die gevonden werd mét vlees en huid is goed op weg de hele paleontologie door elkaar te schudden.

Uit scans van de mummie blijkt immers dat alle dinosaurussen op de wereld minstens een meter langer zouden moeten zijn dan tot nu toe gedacht. “
 
 
 
 
 
Een stuk vel van de gevonden Hadrosaurus, bijgenaamd Dakota. De dino bleef uitzonderlijk goed bewaard.
 

De dinosaurusmummie is een 3.600 kilogram zware Hadrosaurus, een eendpotige planteneter die 67 miljoen jaar geleden leefde, vlak voor alle dinosaurussen uitstierven. Het beest mat 7,5 bij 9 meter en leefde, net als de meeste van zijn soortgenoten, in het toen rivierachtige Noord-Amerika.

De mummie werd eigenlijk al ontdekt in 1999 door Tyler Lyson.
Na de ontdekking duurde het nog vijf jaar voor de Hadrosaurus werd opgegraven en de relevantie pas echt duidelijk werd.
 
Tot nog toe moesten paleontologen zich immers tevreden stellen met skeletten van dinosaurussen. Van ‘Dakota’, zoals de dino werd gedoopt, zijn echter grote delen van de huid, de ligamenten en mogelijk zelfs de ingewanden intact gebleven
 
. “In vergelijking met deze dinosaurus zijn alle andere dinosaurussen niets meer dan verhakkelde verkeers-slachtoffers (‘road kill’ )”, besluit doctor Phillip Manning van de universiteit van Manchester, die samen met Lyson het onderzoek leidt.
Nu al heeft de mummie enkele werkhypothesen over dinosaurussen omvergeworpen. Zo blijkt de Hadrosaurus aanzienlijk langer dan eerst werd gedacht. Dat komt omdat de wervels van de ruggengraat blijkbaar veel verder uit elkaar staan dan eerst werd gedacht en zoals alle dinosaurussen in alle musea worden getoond.
 
“Elke ( gereconstrueerde )dinosaurus in de wereld moet minstens met een meter groeien “, zegt Manning.
Dat de staart en de ruggegraat van de dino tot 25 procent langer waren, zou ook betekenen dat de Hadrosaurus een pak sneller kon lopen dan werd aangenomen.
 
Bovendien
“De achterste ledematen zijn duidelijk meer ontwikkeld dan we dachten”, verklaart Manning.
“Met die spiermassa zou de dinosaurus tot 45 kilometer per uur gehaald kunnen hebben.”
 
Dat is een pak sneller dan de Tyrannosaurus rex, wat volgens de wetenschappers niet zo verwonderlijk is. Zoals zij het zelf stellen:
“De T rex moest enkel rennen voor zijn maaltijd, dit dier moest rennen voor zijn leven.”
 
 

Verder blijkt de Hadrosaurus ook gekleurde strepen te hebben gehad. Kleuren vergaan, zelfs bij een” gemummificeerde” dinosaurus, maar de schubben vertonen stroken die tegenwoordig ook gezien worden op hagedissen met verschillende kleuren.

 
 
 
Waarschijnlijk moesten de verschillende kleuren als camouflage dienen.
Het feit dat Dakota zo goed bewaard is gebleven, zet de wetenschappers wel voor een vraagstuk.
 
Normaal gezien verteren huid en vlees heel snel als ze in contact komen met zuurstof.
 
Manning:
“Blijkbaar is hier in de modder, waar het dier gestorven is, een chemische reactie gebeurd waardoor mineralen zich sneller hebben kunnen vormen dan de microben het zachte weefsel konden aantasten.”
 
Dat zou erop kunnen wijzen dat de Hadrosaurus in of vlak bij het water is gestorven en snel door een modderlaag werd bedekt voor zijn vlees kon wegrotten.
Verder onderzoek met een CT-scanner, die normaal gebruikt wordt om ruimtetuigen van de NASA te testen, moet de komende weken meer inzicht geven over leven en dood van het dier.
 
Daarna hopen de wetenschappers ook andere vraagstukken op te lossen over hoe dinosaurussen bewogen.
 
“Ik ben nu veertig”, zegt Manning.
Ik denk dat ik op mijn tachtigste nog bezig zal zijn met dit beest.”
 
Publicatiedatum : 2007-12-04 / De Morgen
 

zie ook :

DAKOTA & LEONARDO

Leonardo

EDMONTOSAURUS

Edmontosaurus mummy The Trachodon mummy

http://en.wikipedia.org/wiki/Trachodon_mummy

The Senckenberg mummy

Edmontosaurus

Edmontosaurus annectens/ site :Wyoming (USA) /original in Senckenberg: 75-65 million years (Upper Cretaceous) Diet : plants, approx. 3-4 tons,approx.10 metres, Ornithischia ,Cerapoda,Ornithopoda

The only original skeleton of an Edmontosaurus in Europe is in the Senckenberg Museum. In this specimen, even the structure of the skin has been preserved by a fossilized imprint. Worldwide, there are only two examples in this state of preservation! The neck and front legs are sharply curved backward. It can be surmised from the cramped bodily posture of the animal, that these dinosaurs had already been dried up like mummies, before the body was covered up by sandy deposits. This way, the hardened skin could make an impression on the sediment and be preserved as a fossil imprint.
The mouth of the Edmontosaurus was surrounded by a horny beak. Its dentition was equipped with several hundred teeth. Together they formed a striking surface used to effectively crush the plants it took in.
To date, only a few dinosaurs have been found which still contained the fossilized stomach contents. In theuniquely well-preserved “petrified mummy” in the Senckenberg Museum, in 1921 Prof. Kräusel discovered this animal’s last meal. It consisted of needles of a common tree of the Cretaceous period, numerous small seeds and fruits, as well as the remains of twigs from conifers and deciduous trees.
The skin imprints on the feet show that Edmontosaurus ran on the balls of its feet, which is reminiscent of the modern camel.
The Edmontosaurus was a representative of the widespread family of hadrosaurus. Previously, it was also known by the name Anatosaurus or Trachodon .(Gift of Arthur von Weinberg)

http://palaeoblog.blogspot.com/2011/09/anatotitan-no-more.html

ANATOTITAN

http://nl.wikipedia.org/wiki/Anatotitan

Anatotitan=Anatosaurus

Brett-Surman vide Chapman & Brett-Surman, 1990


Classificatie Vindplaats grootte 1 blok= 1.5X1.5m
‘Reuzeneend’
Dinosauria
Ornithischia
Cerapoda
Ornithopoda
Hadrosauridae

 

Maastrichtian 71.3 - 65 mjg

Anatotitan Parasaurolophus Lambeosaurus Saurolophus

Dit is een dinosaurus van de Hadrosaurussenfamilie, een goed te herkennen familie want dit zijn de zogenoemde Eendesnavel dinosaurussen. Waarom is wel duidelijk (zie tekening onder).
Er bestaan 2 typen hadrosauriers, de hadrosauridae zonder kam en de lambeosauridae met een kam op het hoofd. Anatotitan was een twee/viervoetige plantenetende dinosaurus van 12 meter lengte. Hij leefde in het Boven-Krijt. Zoals je kunt zien is Anatotitan een kamloze hadrosaurier. Niemand, zelfs de beste paleontoloog kan niet vertellen wat voor een kleur dinosaurussen hadden omdat kleuren niet bewaard blijven. Men neemt aan dat net als in de moderne wereld er dinosaurussen zijn geweest met camouflagekleuren, waarschuwingskleuren en kleuren om op te vallen bij de vrouwtjes. Omdat er ook nu nog dieren zijn met opvallende kleuren kunnen de hadrosauriers er best zo uitgezien hebben. De hadrosauriers zijn de meest geavanceerde plantenetende dino’s en leefden tot het laatst in grote kuddes, en hadden waarschijnlijk een sociale structuur van dominante dieren en minder dominante dieren, een rangorde dus. Ook hadden zij waarschijnlijk een of andere broedzorg, dat is voor tenminste een van de hadrosaurussen-soorten bewezen. Van Maiasaurus zijn nesten gevonden met daarin eieren en nog jonge dieren. Van Anatotitan zijn trouwens 2 verschillende soorten bekend, Anatosaurus longiceps die je links boven in het kader ziet staan en Anatotitan copei waarvan je de schedel onder ziet staan.© J. Arts
Bovenaanzicht en zijaanzicht van Anatotitan Copei.

http://eesc.columbia.edu/courses/v1001/twomed.html


Saurolophus
 May 17, 2011

Filed under: Ornithopoda — muzillu @ 9:30 pm 
Despite rows of teeth and its crested head, Saurolophus was unable to defend itself against attack.
Saurolophus is one of the so-called duckbill dinosaurs, known as hadrosaurs. It used its toothless beak to nip off twigs, tough leaves and pine needles, which it ground up between its many rows of teeth.Confusingly, Saurolophus is only very distantly related to the much more popular Parasaurolophus. The type species S. osborni is known from the remains of at least three individuals. Another species, S. angustirostris, is known from the Gobi desert. Some palaeontologists think it should be the same species as S. osborni, but others think it is a different genus altogether.

Factbox
Name: Saurolophus, meaning ‘lizard crest’Size: 9-12m long and about 3m highFood: tough plants and leaves, seeds, fruit Lived: about 80-66 million years ago in western North America and eastern Asia in the Late Cretaceous Period
About as long as a bus, Saurolophus walked on its hind legs, but supported its body on its shorter front legs when feeding. It had no claws on it toes and no way of defending itself directly against carnivorous dinosaurs. However, Saurolophus, like other hadrosaurs, probably relied on keen senses of sight, hearing and smell, as well as their legs, to get out of trouble fast.
Scientists believe that Saurolophus had a pouch of skin on its face. It blew this up like a balloon to send warning signals to the herd or to attract a mate. It may also have used this pouch to increase the noises it made, just as frogs blow out their throats when croaking.
The distinguishing feature of Saurolophus is the prominent spine that rises above the eyes and projects backwards – the uniting feature between the species of Saurolophus is the presence of the backward-pointing spike above the eye. This is formed from the nasal bones that extend backwards and may have been associated with some sound-producing mechanism. The skull is quite narrow for a hadrosaurid, especially across the snout where we would expect to see the duck-like bill. The original species was the most complete to have been found in Canada at the time (1911). The Asian species is much larger.
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0031295

http://ffd2009.multiply.com/journal/item/238

http://www.curriemuseum.ca/2012/02/07/skin-deep-identifying-dinosaurs-by-their-scales/

 

  zie ook    —>

Cretaceous, Mongolia
a rarely seen dinosaur from Mongolia. Saurolophus sports an unusual “handle-like” crest rarely seen in other dinosaurs  http://en.wikipedia.org/wiki/Saurolophus

 

http://archosaurmusings.wordpress.com/2012/05/05/yet-more-hadrosaur-heads/

Saurolophus angustirostris

Discovered in Mongolia, Nemegt formation 
Age: Late Cretaceous 
Saurolophus (meaning “reptile crest”) is a genus of large hadrosaurine duckbill dinosaur that lived in North America (Canada) and Asia (Mongolia); it is one of the few genera of dinosaurs known from multiple continents. It is distinguished by a spike-like crest which projects up and back from the skull. Saurolophus was a herbivorous dinosaur which could move about either bipedally or quadrupedally. 

The distinctive spike-like crest of Saurolophus has been interpreted in multiple ways, and could have had multiple functions. brown suggested it could provide an area for muscle attachment and a connection point for a nonbody back frill like that seen in the basilisk lizard. Peter Dodson interpreted it as having use in sexual identification. Maryanska and Osmolska, noting the hollow base, suggested that the crest increased the surface area of the respiratory cavity, and helped in thermoregulation. James Hopson supported a function as a visual signal, and further mentioned the possibility that there were inflatable skin flaps over the nostrils that could have acted as resonators and additional visual signals.

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

2 Responses to Hadrosauridae /Eendesnavel-dinos

  1. Pingback: DINOSAURICON E « Tsjok's blog

  2. Pingback: DINOSAURICON B | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: