MINERALEN


zie onder Geologie

 

 

 

 

http://ruby.colorado.edu/~smyth/Research/Images/Images.html

Hall of Minerals

Attractions:
Photos of Minerals (listed alphabetically)
Photos of Minerals (listed by chemical group)
Photos of Minerals from Bisbee, Arizona
Photos of Crystals and Crystal Models
Twinned Crystals-Line Drawings
Growing Crystals & Potato Crystallography
Photos of Fluorescent Minerals
How to Identify Minerals
Minerals-Special Exhibits


Roger Weller, curator ( wellerr@cochise.edu )

Evolutie van mineralen

Rotsen zijn levenloze materie. Rotsen bestaan uit mineralen. Dus zijn mineralen dode materie en is er geen enkele reden om aan te nemen dat mineralen evolueerden.

Was het allemaal maar zo eenvoudig. Volgens het vakblad New Scientist zorgde het ontstaan van leven op aarde voor een heel gamma nieuwe mineralen.

De analyse die te lezen staat in de New Scientist gaat ervan uit dat er in den beginne maar 12 mineralen bestonden.

Dit waren stofdeeltjes in de ruimte die het resultaat waren van ontplofte sterren. Door de hitte van de zon steeg dit aantal tot circa 60 eenheden. Bij de vorming van de aarde zou dat oplopen tot ongeveer 500 soorten. Maar volgens het vakblad zorgde het ontstaan van leven op aarde, circa 4 miljard jaar geleden, voor de grootste evolutieboost. Vandaag zijn er zo’n 5.000 soorten mineralen bekend.

Lees hier het volledige artikel.

MAJORIET   //Leven op aarde dankzij mineraal 

03 oktober 2007    Een mineraal onder het aardoppervlak, houdt onze aarde leefbaar.

Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat de hogere delen van de mantel daardoor veel meer zuurstof kunnen opslaan dan eerder werd aangenomen.

Zonder het mineraal, genaamd majorite, was de aarde net zo droog en onbewoonbaar geweest als de planeet Mars, stellen Duitse wetenschappers. Dat is deze week te lezen in het wetenschapsblad Nature.

Majoriet Mg3(Fe,Al,Si) 2(SiO4) 3

Majorite is ook vaak te vinden in meteorieten. Het mineraal werd onlangs uitvoerig onderzocht door een groep Duitse wetenschappers uit Bonn. De onderzoekers probeerden onder meer te achterhalen hoe het mineraal zich diep onder de aardkorst gedraagt. Uit het onderzoek bleek dat majorite grote hoeveelheden zuurstof vasthoudt. Opvallende uitkomst van het onderzoek was verder, dat majorite deze zuurstof vrijgeeft naarmate het dichter bij het aardoppervlak komt.

  

Mantel
Het mineraal bevindt zich in de mantel van de aarde, een gebied dat begint op ongeveer 10 kilometer diepte onder de oceaankorst en 30 kilometer onder de continentale korst. Deze mantel en loopt door tot aan de kern van de aarde. Een gigantisch gebied, het beslaat 80 procent van het totale volume van de aarde.

Convectie
De Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat de hogere delen van deze mantel veel meer zuurstof kunnen opslaan dan eerder werd aangenomen. Door convectiestijgt het mineraal in de mantel van de aarde richting aardoppervlak. Daar is de druk zo groot dat het mineraal uiteenvalt en de zuurstof ontsnapt.

Water
Het proces van afbraak van majorite en vrijkomen van zuurstof, creëert volgens de onderzoekers ook water. Dit water zou ontstaan doordat de zuurstof (afkomstig uit het mineraal) zich in de buurt van het wateroppervlak mengt met waterstof.

De onderzoekers gaan zelfs zo ver dat ze stellen dat planeten die een stuk kleiner zijn dan de aarde, vrijwel onmogelijk een stabiele atmosfeer met een grote hoeveelheid water op kunnen bouwen. “De druk in hun mantel is niet hoog genoeg om voldoende zuurstof te herbergen en vrij te geven aan de oppervlakte”, aldus een van de onderzoekers.

Het is een verklaring voor het feit dat Mars in vergelijking met de aarde een dor en levenloos hemellichaam is. Mars heeft een diameter van 7.000 kilometer en de aarde van 12.700 kilometer.

Links:

Animatie over convectie in de aarde

http://www.minerant.org/archief/formuleM.html

 

Nieuw mineraal ontdekt in Australië

https://www.simplythescoop.com/topic-detail/mYmrjA==/putnisite–new-mineral-discovered-in-australia

Wetenschappers hebben in Australië een nieuw mineraal ontdekt dat zowel in structuur als in samenstelling heel anders is dan de 4000 soorten mineralen die ons reeds bekend zijn. De vondst bewijst dat de natuur ons kan blijven verrassen.

Het nieuwe mineraal – dat de naam putnisite heeft gekregen – is te vinden op vulkanisch gesteente en bestaat uit kristallen met een diameter van ongeveer een halve millimeter. Het mineraal bevat de elementen strontium, calcium, chroom, zwavel, koolstof, zuurstof en waterstof. En dat is nogal een ongebruikelijke combinatie.

“De meeste mineralen behoren tot een familie of kleine groep verwante mineralen,” legt onderzoeker Peter Elliott uit. “En als ze niet verwant zijn aan andere mineralen dan zijn het vaak synthetische stoffen. Maar putnisite is echt uniek en aan niets verwant.”

“De natuur blijkt als het om het bedenken van nieuwe stoffen gaat, veel slimmer te zijn dan een wetenschapper in een laboratorium.” Nader onderzoek moet uitwijzen of we dit unieke mineraalook ergens voor kunnen gebruiken.

Bronmateriaal:
New mineral shows nature’s infinite variability” – Adelaide.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door P. Elliott et al.
*
Formula SrCa4Cr83+(CO3)8SO4(OH)16•25H2O
The mineral has a Mohs hardness of 1.5–2, a measured density of 2.20 g/cm3 and a calculated density of 2.23 g/cm3.
Putnisite

Putnisite

°
GRAFEEN 

“Wondermateriaal” grafeen vervaardigd in een keukenblender

di 22/04/2014 – 19:22 Luc De Roy
Britse en Ierse onderzoekers zijn er in geslaagd het “wondermateriaal” grafeen te maken in een gewone keukenblender met grafiet, water en afwasmiddel. Volgens de onderzoekers kan die methode ook op grotere schaal toegepast worden.

Grafeen is een zeer sterk, dun, flexibel en geleidend materiaal dat mogelijkheden biedt om de elektronica en andere technologieën te vernieuwen. Mogelijk kan het ook toegepast worden bij het zuiveren van water, het opruimen van olielekken en zelfs voor de productie van dunnere condooms.

Het bestaat uit een vel van een atoom dik van koolstofatomen die gerangschikt zijn in een honingraatstructuur. Grafiet – het “lood” in een potlood – bestaat uit verschillende lagen grafeen op elkaar.

Omdat het zoveel mogelijke industriële toepassingen heeft, zoeken geleerden al langer naar manieren om grafeen zonder foutjes in grote hoeveelheden te maken. Nu kunnen grote vellen grafeen gemaakt worden atoom per atoom met een proces dat chemical vapour deposition (chemische dampafzetting) heet.

Blender

Jonathan Coleman van het Trinity College in Dublin en zijn collega’s mengden grafiet, water en afwasmiddel in een blender en toonden dat de ronddraaiende mesjes in de oplossing voldoende kracht uitoefenden om de lagen grafeen in het grafiet van elkaar te scheiden, zonder de vellen van een atoom dik te beschadigen.

Ze testten een aantal speciale laboratorium-mixers en gewone keukenblenders en publiceerden hun bevindingen in  Nature materials. Volgens de onderzoekers kan het procedé ook toegepast worden op grote hoeveelheden, tot honderden liters.

Het is evenwel niet aan te bevelen dit thuis te proberen: de juiste hoeveelheid afwasmiddel die nodig is, hangt van een aantal verschillende factoren af, en de zwarte oplossing waar het grafeen in zit, moet na de behandeling van de rest gescheiden worden.

Volgens de onderzoekers is hun werk een belangrijke stap voorwaarts naar het inzetten van grafeen in een aantal commerciële toepassingen.

°

zie ook   –> Bucky Balls  /  Fullerenen  –>
°
Advertenties

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

2 Responses to MINERALEN

  1. Pingback: GEOLOGIE IN TELEGRAMSTIJL INLEIDEND | Tsjok's blog

  2. Pingback: Geologie trefwoord M | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: