BRYOZOA


Mosdiertjes groeien de pan uit

Caroline Hoek|23 februari 2011

Wetenschappers hebben ontdekt dat Bryozoa (ook wel mosdiertjes genoemd) de afgelopen twee decennia razendsnel groeien. De reden is onduidelijk. Zo op het eerste gezicht lijkt de groei van de mosdiertjes van de soort Cellarinella nutti heel positief: ze zorgen ervoor dat meer CO2 in de oceanen opgesloten komt te zitten. Hoe meer en hoe groter de mosdiertjes, hoe beter.

De wetenschappers keken naar de mosdiertjes die nu in de wateren rondom Antarctica voorkomen, maar doken ook in de geschiedenis. Robert Falcon Scott ontdekte de mosdiertjes aan het begin van de vorige eeuw en legde een collectie met wetenschappelijke ontdekkingen aan. Daarin bevinden zich ook mosdiertjes van een eeuw oud. Door die te vergelijken met de moderne tegenhanger konden de wetenschappers achterhalen hoe de soort zich ontwikkeld heeft. “Nu mensen heel geïnteresseerd zijn in veranderingen op de polen zijn deze exemplaren van ongelooflijke waarde geworden,” vertelt onderzoeker David Barnes. “Het is de enige bron van informatie uit de tijd.”

Calciumcarbonaat
Net als bomen hebben de mosdiertjes jaarringen. Hieraan is goed te zien hoe hard de dieren ooit groeiden. Dankzij de collectie van Scott kon Barnes’ team de groei van de mosdiertjes in de periode tussen 1890 en 2008 bestuderen. De mosdiertjes gebruiken calciumcarbonaat om hun harde, uitwendige skelet te vormen. Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid calciumcarbonaat die de dieren verkregen tussen 1890 en 1970 vrijwel hetzelfde bleef. Maar tussen 1990 en 2008 gingen de organismen gemiddeld twee keer zoveel calciumcarbonaat opnemen en groeiden ze ook twee keer zo hard.

Algen
De reden daarvan is onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met de algen die de mosdiertjes eten. Deze algen zijn om wat voor reden dan ook de laatste tijd langer beschikbaar en dus kunnen de mosdiertjes er meer van nuttigen. Waarom de algen langer beschikbaar zijn, is eveneens een raadsel. “Dit deel van Antarctica wordt niet warmer en het gebied lijkt geen ijs te verliezen.”

Opslag van CO2
Klimaatverandering lijkt dus niet de reden te zijn, maar de ontwikkeling heeft wel gevolgen voor de verandering van temperaturen. Mosdiertjes bedekken de zeebodem en worden door stromingen meegevoerd en afgebroken. Vervolgens belanden de organismen (en al het voedsel dat ze bevatten, onder meer koolstof) op de bodem van de zee. Daarmee wordt het CO2 voor altijd uit het water en de voedselketen gehaald en op de bodem opgeslagen.

Of de mosdiertjes echt een verschil maken, is onduidelijk, maar alle beetjes helpen. Het complete onderzoek is terug te vinden in het blad Current Biology.

De rechten op bovenstaande foto behoren toe aan de British Antarctic Survey.

Klik hier voor meer info!Bryozoa

Mosdiertjes zijn kolonie-vormende zeedieren. De kolonies lijken op kleurloos zeewier, een stuk kraakbeen, vitrage of kolonies van poliepen. Een mosdiertjeskolonie wordt gesticht door één mosdiertje, dat uit geslachtelijke voortplanting is ontstaan. Dit diertje kloont zichzelf ongeslachtelijk, waardoor er kopieën onstaan, die samen een kolonie vormen. Alle dieren in een kolonie zijn dus familie van elkaar. De diertjes kunnen zelfs riffen vormen; de zogenaamde ‘levende stenen’. Voorbeelden zijn zeevinger, bladachtig hoornwier en de harige vliescelpoliep.

De Nederlandse naam voor het phylum Bryozoa is “mosdiertjes”. Het zijn kleine kolonievormende diertjes die een kalkskelet vormen. In elk kamertje bevindt zich een diertje dat met tentakeltjes voedsel uit het water filtert. De kolonies kunnen zowel takvormig, waaiervormig of korstvormend zijn.

Ze komen voor in afzettingen uit het onder Klik hier voor info ! ordovicium tijdperk tot recent. Meestal zijn de kolonies vrij klein. De meeste soorten leven in zee, maar er zijn ook zoetwater soorten.

<klik

<continentenverplaatsing Nederland

Ontstaansgeschiedenis van de Noordzee en de Nederlanden 

Het verhaal begint in het Carboon, zo’n 300 miljoen jaar geleden. Op dat moment is er nog geen sprake van een Noordzee.

Tijdperken

tijdperk /    jaar   geleden/  kenmerken

Carboon 368-288 miljoen ontstaan delfstoffen (steenkool, aardgas, aardolie)
Perm 288-247 miljoen zoutafzettingen
Trias 247-211 miljoen Muschelkalk afzetting
Jura 211-143 miljoen vulkaan onder Waddenzee
Krijt 143-65 miljoen kalksteen, mergel
Tertiair 65-2,5 miljoen vorming Noordzeebekken
Kwartair 2,5 miljoen-nu ijstijden
Pleistoceen 2,5 miljoen – 10.000 jaar opkomst van de mens
Holoceen 10.000 jaar geleden-nu veenvorming

De planeet aarde ontstond ruim 4.5 miljard jaar geleden. De geologische tijdschaal wordt ingedeeld in het Precambrium en het Fanerozoïcum. Binnen het Fanerozoïcum, ruwweg de laatste 570 miljoen jaar, worden drie Era’s onderscheiden: Paleozoïcum (574 tot 247 miljoen jaar geleden), grofweg de tijd vóór de dinosaurussen, het Mesozoïcum (247 tot 65 miljoen jaar geleden), de tijd van de dinosurussen en Kenozoïcum (65 miljoen jaar geleden tot heden), de tijd ná de dinosaurussen.
Aan de hand van belangrijke geologische gebeurtenissen, zoals perioden van gebergtevorming, of opvallende veranderingen in de soorten fossielen hebben de geologen de tijdperken ingedeeld.

Periodes worden weer ingedeeld in tijdvakken. Zo wordt het Kwartair ingedeeld in de tijdvakken Pleistoceen (van 2.5 miljoen jaar geleden tot tienduizend jaar geleden) en Holoceen (van 10.000 jaar geleden tot nu).

Continentverplaatsing
Traag drijvend over het vloeibare binnenste van de aarde hebben de platen waar de continenten op liggen zich in de loop van de geologische geschiedenis over het aardoppervlak verplaatst. Aan de hand van allerlei geologische informatie (gesteentetypen, fossielen, magnetisme) heeft men de ligging van de continenten in het verleden in grote lijnen kunnen reconstrueren. Zo lag Scandinavië bijvoorbeeld tijdens het Siluur op de evenaar.

foto’s van Bryozoa (fossielen )

<klik

Vuursteen ontstaat als kiezelrijk materiaal wordt opgesloten in kalkhoudend slib en dit pakketje onder druk versteent. Tijdens dit proces kunnen allerlei organismen op een perfecte manier bewaard blijven, zoals de delicate takjes van mosdiertjes (Bryozoa)


Voorbeeld van een bryozo.

Bryozoën Klik hier voor vindplaatsen waar deze fossielen gevonden kunnen worden.
Ga naar de Determinatie pagina om foto’s van Bryozoa te bekijken.

http://www.fossiel.net/informatie/glossarium.php

Advertenties

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: