DINOSAURICON R


R

 

 

 

File:Rajasaurus.jpg

RAJASAURUS narmandensis

Family: Abelisauridae.

http://nl.pinterest.com/tsjok/dinosauricon-a-abelisauridae/  <—
Length: 6 – 9 m.
Height: 3, 5 m.
Weight: 3 tons.
A vicious theropod dinosaur that preyed upon large herbivores and ornithopods.
Rajasaurus are bruisers, throwing their weight around whenever something gets in between them and their dinner. Rajasaurus has a very good sense of smell and an average sight


Raja nagoya.gif Rajasaurus Dinosaur
Rajasaurus narmadensis is a bipedal theropod dinosaur recognized by Chicago paleontologists Paul Sereno and Jeff Wilson.
The bones had been excavated in 1983 by a joint Indo-American group, counting members from the University of Michigan, University of Chicago, and the Punjab University of Northern India, working in India’s Narmada valley.
It almost certainly had a small horn.
While the skull is unfinished, the pieces found include the jaws and brain case.
The specimen is predictable to have been about 25-30 feet long.
The bones are dated at 65 million years old, putting them at the end of the Cretaceous.

The name Rajasaurus narmadensis means “regal dinosaur from the Narmada.”
The bones were establish near the Narmada River in western India.

rajasaurus  f1.jpg (1800×1350)

 

 

Finger bone fossil /incerta sedis

Finger bone fossil /incerta sedis


The Rapator which means “plunderer” was a Theropod dinosaur and inhabited Australia. Very little is known about this dinosaur because the only fossil has been found so far and it was a finger bone. From that one bone they have concluded that this dinosaur would have been approximately 9 meters tall and lived during the early cretaceous period. Some people believed that it was not a Theropod, but a alvarezsaurdae family genus.

If it is then it would be by far the largest alvarezsaurdae ever discovered. It was originally described by Friedrich Von Huene in 1932 but was changed to Rapator because that sounded much cooler. All mentioned of the Rapator can’t really be realistically correct because obviously there’s going to be a lot of guess on the topic.

Meer afbeeldingen  <—,

Rapator ornitholestoides is een theropode dinosauriër, behorende tot de groep van de Neotheropoda, die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Australië. Wikipedia

Rapator ornitholestoides Huene, 1932
Theropode incertain de l’Albien (112-99.6 MA) d’Australie (Nouvelles Galles du Sud); connu par un métacarpe partiel; (taille estimée à 10 mètres).

 

http://qilong.8m.com/rapator_ornitholestoides.html
http://home.alphalink.com.au/~dannj/rapator.htm

 

 

 

young-rapetosaurus-990x540

  • A reconstruction of young Rapetosaurus at Chicago’s Field Museum.
  • °
  • Raptorex

RAPTOREX kriegsteini

http://nl.wikipedia.org/wiki/Raptorex

(DeMorgen/ 19.09.2009)

EEN NIEUWE OVERGANGSVORM ? AHAA , WEER EENTJE VAN DIE “NIET -BESTAANDE” FOSSIELEN ?

Het verschil tussen de Tyrannosauriers is groot

“De gedachte was dat de kenmerken van de Tyrannosaurus geëvolueerd waren ten gevolge van het leefgedrag en de bouw van de dieren,” zei Stephen L. Brusatte van het Amerikaanse Museum van Nationale Geschiedenis. “Ze moeten hun hele skelet in de loop der miljoenen jaren hebben gewijzigd zodat ze met een dergelijk kolossale omvang hebben kunnen functioneren.”

Maar kleine versie van de Tyrannosaurus Rex werd ongeveer drie meter lang en woog slechts 75 kilo. Hij leefde zo’n 125 miljoen jaar geleden, ongeveer 35 miljoen jaar voordat de reus Tyrannosaurus Rex het stof der aarde deed opwaaien. Deze ontdekking brengt een hoop nieuwe vragen over de ontwikkeling van de Tyrannosaurus Rex, die ongeveer vijf maal langer en bijna honderd keer zwaarder was.

De nieuwe dinosauriërs, met de naam Raptorex kriegsteini,”gooien roet in het eten wat betreft de tot nu toe aangenomen theorieën over de evolutionaire ontwikkeling van lichaamsvormvan die uiteindelijk leiden tot de Tyrannosaurus rex ,” zei Mr. Brusatte.

Lichaamsvorm
Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat de vreemde lichaamsvorm van de T.REX een gevolg was van zijn grote formaat.
Maar hier zien we een voorouderlijk dier dat 60 a 75 kgr woog ” ongeveer zo groot …. als een mens”,
verklaart onderzoeker Stephen Brusatte op BBC News

Wapens
“En toch had het dier alle lichaamskenmerken van de Tyrannosaurus: het grote hoofd, de sterke spieren en de kleine armpjes waarvan we dachten dat het een evolutionaire aanpassing was vanwege zijn grote lichaam.
Maar we kunnen nu dus vaststellen dat deze lichaamskenmerken al evolueerden als een efficiënte set wapens bij een roofdier dat heelwat kleiner was als de Tyrannosaurus rex en 60 miljoen jaar eerder leefde”, aldus Brusatte.

Het bijna volledige fossiel werd gevonden in Noord oost China en gekocht door Henry J. Kriegstein, die waarschuwde Paul C. Sereno, een paleontoloog aan de universiteit van Chicago en hoofd auteur van de wetenschappelijke publicatie. Het fossiel is op een illegale manier verkregen en zal naar een museum in China getransporteerd worden.

Dr. Sereno zei dat het fossiele van een jonge volwassen dier was, ongeveer 5 à 6 jaar oude en aan het einde van haar groeiperiode. Naast het te grote hoofd, de kaken en de benen heeft het fossiel lange scheenbeenderen en lange, maar compacte voeten ,die zouden het dier hebben geholpen snel te kunnen rennen achter andere kleine dinosaurussen en andere prooidieren.
Wij zien dit alles, tot onze grote verbazing, bij een dier dat in feite het lichaamsgewicht van de mens heeft.” Aldus Dr. Sereno.

De Raptorex, zou net als grote neef de T. rex, dieren met haar tanden en sterke kaken hebben gedood. De armen waren niet het belangrijkste middel om een prooi mee aan te vallen. In feite, zei Dr. Sereno, zijn de armen alsmaar kleiner geworden en het hoofd groter.
“Dit is een dier dat behendig snelle aanvallen uitvoerde,”.
“Als er gewicht aan de bovenkant bijkwam door een groeiend hoofd, dan is er iets dat heeft moeten wijken, anders verliest het dier de benodigde balans.” Dr. Sereno denkt dat het de korte voorpoten verklaard.

Thomas R. Holtz Jr., een paleontoloog aan de universiteit van Maryland, die niet betrokken was bij de ontdekking, zei dat de vondst geholpen heeft de evolutie van de Tyrannosaurus Rex en dus ook het ontstaan van haar karakteristieke eigenschappen beter te leren begrijpen.

Dr. Holtz, mertke op dat de bevindingen nog wel onafhankelijk moeten worden getoetst en bevestigd. “ Er was een witte vlek in de stamboom tussen de eerdere, meer primitieve Tyrannosauriërs met relatief korte benen en lange armen en de latere reuzen met de veranderde kenmerken. Dit verduidelijkt een stukje van de puzzel.”

Deze miniatuur voorouder van Tyrannosaurus Rex beschikte over de karakteristieke krachtige kaken, de lange achterpoten, het bovenmaatse hoofd en de korte voorpoten, van de koning der dinosauriërs
Volgens onderzoekers van de universiteit van Washington en het American Museum of Natural History zou het dier wel eens een belangrijke overgangsvorm kunnen zijn tussen de Tyrannosaurus rex en andere basis- theropoda

De nieuweling ….Raptorex kriegsteini

De overblijfselen van de kleine dinosauriër met de naam Raptorex kriegsteini zijn ongeveer 125 miljoen jaar oud.
Het fossiel suggereert dat het dier dezelfde lichaamskenmerken had als de Tyrannosaurus rex: een kop met een forse kaak, relatief kleine voorpoten en een gigantisch lijf met grote achterpoten
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.(Paul Sereno and Carol Abraczinskas)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.<–Schrikaanjagende hagedissen

Guanlong,Guanlong wucaii
Stokesosaurus
Eotyrannus Eotyrannus
Xiongguanlong
DilongDilong

Reference: 
Science10.1126/science.1177428
Images: Reconstruction by Todd Marshall; other images from Science/AAAS

http://scienceblogs.com/notrocketscience/2009/09/raptorex_tiny_king_of_thieves_shows_how_tyrannosaurus_body_p.php

Nederlandse bronnen
http://www.nu.nl/wetenschap/2084677/t-rex-had-dwergachtige-voorouder.html
http://denieuwsgier.blogspot.com/2009/09/nieuwe-tyrannosaurus-ontdekt.html (= New york Times artikel)

 

 

 

  • Rhinorex condrupus 

 De afbeelding  is gemaakt door Julius T. Csotonyi.

Wetenschappers hebben in Utah een nieuwe soort dinosaurus ontdekt. De dino moet zo’n negen meter lang zijn geweest.

Wat echter het meest opvalt is zijn opmerkelijk grote neus, (1) waarvan nog onduidelijk is waar deze precies voor diende.

De dinosaurus heeft de naam

gekregen. De dino leefde zo’n 75 miljoen jaar geleden in wat nu Utah is. Het was een echte planteneter.

Schedel

“We hebben bijna de gehele schedel ontdekt,” vertelt onderzoeker Terry Gates. “En dat is geweldig.”

Om die schedel vervolgens te prepareren was een hele klus.

“We hadden bijna twee jaar nodig om het fossiel uit het zandsteen te krijgen waar het in zat.”

Kam
Maar het is gelukt. En het was zeker de moeite waard. Zo kunnen de onderzoekers nu vaststellen dat de dinosaurus behoort tot de Hadrosauridae.

Hadrosauridae worden meestal geïdentificeerd aan de hand van de benige kam die zich op hun schedel bevindt. R. condrupus moet het zonder zo’n kam doen. Maar hij compenseert dat met zijn neus: die is namelijk enorm.

Onduidelijk is nog waar de neus precies voor diende.

“Als de dinosaurus op zijn verwanten lijkt dan had hij waarschijnlijk geen super reukzintuig,” legt Gates uit.“Maar misschien gebruikte hij de neus om partners aan te trekken, of om soortgenoten te herkennen of als een verlengstuk van zijn bek.”

Bronmateriaal:
New Hadrosaur Noses into Spotlight” – NCSU.edu

Abstract:

A new species of hadrosaurid is described from the Upper Cretaceous Neslen Formation of
central Utah. Rhinorex condrupus is diagnosed on the basis of two unique traits, a hook-shaped
projection of the nasal anteroventral process and dorsal projection of the posteroventral process
of the premaxilla, and further differentiated from other hadrosaurid species on the morphology of
the nasal (large nasal boss on posterodrosal corner of circumnarial fossa, small protuberences on
anterior process, absence of nasal arch), jugal (vertical postorbital process), postorbital (high
degree of flexion present on posterior process), and squamosal (inclined anterolateral processes).
This new taxon was discovered in estuarine sediments dating to approximately 75 Ma and just
250 km north of the prolific dinosaur bearing strata of the Kaiparowits Formation,possibly
overlapping in time with Gryposaurus monumentensis. Phylogenetic parsimony and Bayesian
analyses associate this new taxon with the Gryposaurus clade, even though the type specimen
does not possess the diagnostic nasal hump of the latter genus. Comparison with phylogenetic
analyses from other studies show that currently consensus exists between general structure of the
hadrosaurid evolutionary tree, but at closer examination there is little agreement among species
relationships.

New hadrosaurid from the Campanian of Utah    pdf  file WP <–Rhinorex condrupus

http://www.nu.nl/wetenschap/3883617/dinosaurus-met-enorme-neus-ontdekt.html

 

–> De resten van het dier werden al in de jaren ’90 opgegraven in de Neslen-formatie in de staat Utah. In eerste instantie was de Rhinorex interessant studiemateriaal doordat de huidafdrukken goed bewaard waren gebleven. Daarna werden de resten weer opgeslagen in de opslag van het Brigham Young Museum of Paleontology.

Schedel

Toen twee onderzoekers de nog in zandsteen gevatte schedel in de archieven terugvonden, wisten ze nog niet dat ze met een nieuwe soort van doen hadden. Pas nadat ze de schedel met veel moeite uit het zandsteen hadden gehaald en reconstrueerden, kwamen ze erachter dat ze een nieuwe soort hadden ontdekt.

De dinosaurër was in totaal zo’n negen meter lang en woog rond de 3.800 kilo. Zijn leefomgeving bestond uit moerasland, ongeveer honderd kilometer van de kust.

De onderzoekers vermoeden dat de neus aantrekkelijk was voor soortgenoten en/of handig was voor het kapot pletten  van planten door er tegenaan te duwen

http://www.sciencecodex.com/new_hadrosaur_noses_into_spotlight-142017

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140919122137.htm

 

 

 A new saurolophine hadrosaurid (Dinosauria: Ornithopoda) from the Campanian of Utah, North America.

A new saurolophine hadrosaurid (Dinosauria: Ornithopoda) from the Campanian of Utah, North America.

 

Credit: Image courtesy of Taylor & Francis

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rhinorex
http://en.wikipedia.org/wiki/Rhinorex

Rhinorex Condrupus: 75-Million-Year-Old Huge-Nosed ‘Jimmy

Named Rhinorex condrupus, the fossil was found by researchers from North Carolina State University and Brigham Young University, and lived …

Uitgebreid onderzoeken (Nog 76 artikelen)

 

 

(1) 

kritosaurus & muttaburasaurus

kritosaurus & muttaburasaurus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

°

Profile sketch of the head of Rinchenia.

File:Rinchenia mongoliensis profile1.jpg


 

 

 

 

 

 

 

 

SKULL RUGOPS SKULL

http://www.sciencephoto.com/media/411803/view
http://afrol.com/articles/13106

african  dinosaur

african dinosaur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

°

 

°

Rukwatitan bisepultus

http://en.wikipedia.org/wiki/Rukwatitan

 

Paleontologists discover new species of titanosaurian dinosaur in Tanzania

September 8, 2014
Ohio University
Summary:
Paleontologists have identified a new species of titanosaurian, a member of the large-bodied sauropods that thrived during the final period of the dinosaur age, in Tanzania. Although many fossils of titanosaurians have been discovered around the globe, especially in South America, few have been recovered from the continent of Africa.

 

An artistic rendering of a deceased Rukwatitan bisepultus individual in the initial floodplain depositional setting from which the holotypic skeleton was recovered.

Credit: Mark Witton, University of Portsmouth

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140908143535.htm

 

Rukwatitan_Silhouette

This image shows the pieces of the skeleton recovered of Rukwatitan bisepultus within a silhouette of the animal. The bar equals 1 meter. Image credit: Eric Gorscak, Ohio University.

http://www.ohio.edu/research/communications/rukwatitan.cfm

°

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dinosaurs

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: