Orrorin tungenensis


INHOUD —-> https://tsjok45.wordpress.com/2012/09/03/evodisku/                                     

Zes miljoen jaar op twee benen          :  Steijn van Schie

Toen in 2000 de fossielen van ( een van ) de oudst bekende mensachtige werden gevonden in Kenia, was er veel onenigheid.

Wetenschappers konden het niet met elkaar eens worden over de vragen of Orrorin tugenensis werkelijk een ( rechtstreekse ?)voorouder van de mens was( of een vroege zijtak ) en of hij al op twee benen liep.

* Amerikaanse onderzoekers geven nu mogelijk het begin van een antwoord op deze twee vragen.

1.- Onze “voorouders ” liepen zes miljoen jaar geleden al op twee benen, leiden Brian Richmond en William Jungers af uit de bouw van zes miljoen jaar oude fossiele dijbenen. Richmond kreeg in 2003 toestemming om in een kluis in Nairobi de fossielen op te meten.

Sluit dit venster

Enkele van de dijbenen die de onderzoekers gebruikten. De tweede van links is van Orrorin tugenensis, zes miljoen jaar oud. In Science beweren zij namelijk dat ze het bewijs hebben gevonden dat we hier inderdaad te maken hebben met een rechtop lopende voorouder van de mens. Hun conclusie baseren zij op vergelijkingen van de fossiele dijbenen met dijbenen van andere fossielen, mensapen en de moderne mens. Iets wat niemand heeft mogen doen van de Keniaanse autoriteiten sinds de ontdekking van deze botten.

* Pickford en Senut zeggen nu in Science blij te zijn dat de nieuwe metingen hun hypothese bevestigen dat hun Orrorin rechtop heeft gelopen.

* Ondertussen is men terug gekomen van de bewering dat tweevoetigheid en rechtoplopen (bipedalisme) , een typische en exclusieve echt menselijke eigenschap zou zijn …

Wellicht wordt Lucy dus alsnog onttroond als menselijke oermoeder. ?

Dit beweerden de Franse ontdekkers van de botten al jaren geleden, maar konden hun beweringen niet met harde bewijzen onderbouwen. Deze vroege mensapen leefden, in tegenstelling tot Lucy, in bosachtig gebied en bouwden hun nest in de bomen. Uit de nu gedane metingen en statistische analyses leidt men af dat ze nog het meest verwant zijn met australopithecen, een groep homoniden die ongeveer 4 miljoen jaar geleden ontstonden. (= mogelijk zijn ze een zijtak van de australopithecinen ) Die verwantschap is veel waarschijnlijker, dan een rechtstreekse rechtstreekse lijn met Homo erectus, die wel als een direkte voorloper van de mens wordt gezien.( sommige creationisten zien de erectus zelfs als “een archaisch ras van de “homo sapiens” )

Destijds claimden de vinders Martin Pickford en Brigitte Senut van de fossielen, opgegraven in de Tugen heuvels van Kenia, dat de australopithecen hadden afgedaan als voorloper van de mens.Hun Orrorin tugensis zou dat wél zijn geweest . Paleantropologen waarschuwen al jaren voor overhaaste conclusies over de vroege stamboom van de mens,: en ze waarschuwen nu eveneens voor “conclusion jumping” op grond van de nieuwe bevindingen De situatie aan het begin van de “split “was ergcomplex’, aldus een van hen in het Sciences

Er zijn trouwens verschillende ” voorouder ” kandidaten gevonden , die ouder zijn dan de australopithecinae …maar van geen van allen is tot nu toe met genoeg fossiel bewijs aanwezig, om de titel op te eisen

zie ook

Ardipithecus kadabba
October 2002. :
de eerste berichten over orrorin tugensis
Martin Pickford, de vinder van Orrorin tugenensis
Martin Pickford

Martin Pickford heeft in Kenia de fossielen opgegraven van wat hij ziet als de oudste overblijfselen van een hominide(= een voorloper van de mens) die ooit gevonden is. Hoewel de fossielen zelf niet zijn gedateerd, heeft men kunnen vaststellen dat de rotsachtige grond waarin zij zich bevonden zo’n 6 miljoen jaar oud is. Ze werden gevonden in de
Tugen heuvels. Daarom kreeg hij ook de naam: Orrorin Tugenensis
(‘Orrorin’ = oorspronkelijke bewoner, ‘Tugenensis’ = van de Tugen heuvels).
Blijken we dan nog oudere verwanten te hebben dan we eerst dachten, ouder nog dan ˜Lucy”?
De gevonden overblijfselen zijn van zeker vijf verschillende individuen. Een van de fossielen is een goed bewaard gebleven dijbeen.
De vorm en mate van robuustheid tonen aan dat Orrorin over sterke benen beschikte die hem in staat stelden om op twee benen te lopen.
Een eigenschap die ( toendertijd )werd gezien als bewijs voor de directe verwantschap met de mens.
De grootte van deze oude verwant moest die zijn van een chimpansee.
Hij was een behendige boomklimmer.
De tanden laten zien dat de soort onder andere leefde van fruitsoorten met een harde schil.
Orrorin tugenensis dijbeen  

Uit metingen van het dijbeen-bot is gebleken dat de heup en het bovenbeen geschikt waren om rechtop te lopen, schrijven de onderzoekers.

Het dijbeen is afkomstig van een vroege mensachtige genaamd Orrorin tugenensis. Het dijbeen lijkt op dat van voorgangers van de mens die twee tot drie miljoen jaar geleden leefden, de Australopithecus en de Paranthropus.Apen
Het bot is berekend op de belasting van een herhaalde, regelmatige beweging, schrijft de leider van het onderzoek, Brian Richmond van de George Washington Universiteit.
Dijbenen van vroege en moderne apen kunnen omdat ze op veel verschillende manieren worden gebruikt in alle richtingen worden belast. (novum/mvl)
Armbeen van Orrorin tugenensis
Armbeen van Ororin tugenensis
De Orrorin fossielen  De Orrorin fossielen 
      

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

One Response to Orrorin tungenensis

  1. Pingback: Homo floresiensis | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: