DINOSAURICON INLEIDING


DE TIJD DER REPTIELEN  
break up
°
Archosaurs
archosaurs
. A cladogram of the major groups of archosaurs. Archosauria is divided into two major groups, the crocodile line (Crurotarsi) and the bird line (Avemetatarsalia).The crocodile line is further subdivided into several subgroups (the long-snouted and semi-aquatic phytosaurs, the heavily armored aetosaurs, the mostly predatory rauisuchians, and true crocodylomorphs),whereas the bird line includes dinosaurs, birds, and a handful of close “dinosauromorph” cousins. Silhouettes not to scale. Cladogram delineated by Simon Powell, University of Bristol.

(Klik voor vergroting)

Lizard-hipped dinosaurs
Bird-hipped dinosaurs

VIRTUAL DINOSAURS  & links
ALGEMENE INLEIDING  

Dinosauriërs verzamelnaam voor (meestal) uitgestorven, zeer grote, maar heterogene groep van de Reptielen, met als belangrijkste gemeenschappelijk kenmerk dat hun poten onder het lichaam stonden en niet zijdelings, zoals bij de andere reptielen. (opgepast ook andere archosauriers , (waaronder fossiele krokodillen en ook wel zoogdierachtige reptielen zoals de therapsiden ) bezitten dikwijls diezelfde eigenschap )

Verder onderscheiden zij zich van de andere reptielen door hun (waarschijnlijke )constante lichaamstemperatuur(althans de grotere exemplaren ) .
http://www.wired.com/wiredscience/2009/11/warm-blooded-dino/

Dinosauriërs leefden gedurende het grootste gedeelte van het Mesosoïcum, ongeveer 230 tot 65 miljoen jaar geleden. Het is echter pas vanaf het Midden en Laat Jura dat ze reusachtige vormen beginnen aannemen.Dinosauriërs, Pterosauriërs, krokodillen en vogels behoren tot de Archosauriërs: ze hebben allemaal een openig in de schedel, voor beide oogholten. Hun geschiedenis begint juist voor het Mesozoïcum, namelijk in hetPerm (290 tot 250 miljoen jaar geleden).

Op dat ogenblik kwamen veel zoogdierachtige reptielen voor. Door een sterke afkoeling van het klimaat stierven de meeste diersoorten uit, behalve de Archosauriërs. Deze gaan zich vanaf nu zeer sterk beginnen ontwikkelen. Ze hebben hun succes te danken aan een betere mobiliteit die te wijten is aan veranderingen aan hun heup-, enkel- en kniestructuur, maar ook aan het warme en droge klimaat.

Vogels worden als directe afstammelingen van de Dinosauriërs beschouwd.Het zijn zelfs de enige nog overlevende dinosauriers uit de maniraptora -groep

Er zijn vele fossielen van dinosauriërs gevonden: botten, soms voetsporen en enkele afdrukken van een dier of van een stukje huid. (Gedeeltelijk )Gemummificeerde dino’s zijn ook gevonden : soms zelfs ingewanden en botinhoud , oude DNA resten en (bloed)cellen restanten , inclusief microscopische structuren

Zo konden hun morfologie , huidbedekking … etc …. afgeleid worden.

Sommige dinosauriërs werden enorm groot:. Seismosaurus, een planteneter, kon waarschijnlijk zelfs 40 m halen.

Daarentegen werd Compsognathus niet veel groter dan een kip.

Indeling:
De Dinosauriërs behoorden tot twee verschillende orden van de Reptielen, te weten de Saurischia en de Ornithischia.

1.- Saurischia Deze leefden van de Trias tot en met het Krijt. Zij leefden alle op het land. Het waren bijna allemaal vleeseters. Als groep zijn zij te herkennen aan de driestralige organisatie van het bekken, waarin het schaambeen (pubis) naar voren is gericht, en dat geen afzonderlijk, naar voren gericht uitsteeksel bezit als bij het vierstralige bekken van de Ornithischia. Bekende geslachten zijn:Atlantosaurus, Brachiosaurus, Brontosaurus (nu Apatosaurus geheten), Diplodocus en Tyrannosaurus. Raar maar waar : uit deze groep stammen de vogels

De evolutie van de Saurischia in twee hoofdtakken ( Sauropodomorpha enTheropoda ) begint in het laat Trias. De reusachtige Sauropoden (Diplodocus, Brachiosaures …) begint pas in het vroege Jura, hoewel ze dan nog erg zeldzaam waren. Hun bloeiperiode was in het laat Jura.

het midden en laat Jura : In deze periode wordt het vasteland volledig door de dinosauriërs overheerst.

De Sauropoden (soms meer dan 30 m lang en tot 80 ton zwaar) zijn de grootste dieren die ooit op het land hebben geleefd. Ze hebben een een lange nek, een lange staart en een zwaar lichaam dat ondersteund wordt door vier zware, zuilvormige poten.

Bekende geslachten zijn Apatosaurus of BrontosaurusDiplodocus en Brachiosaurus.

Grote, tweevoetige, vleesetende dinosauriërs met een groot hoofd, zuilvormige achterpoten en korte voorpoten. —> theropoden

Bekend voorbeeld is de Allosaurus. In het laat Jura ontstaat een nieuwe tak van de Theropoden, de Coelurosauria: tweevoetige, lichtgebouwde en snellopende roofdieren (vb Compsognathus).

2.-Ornithischia Deze leefden vanaf de Boven-Trias tot het Boven-Krijt. Het waren op het land levende, plantenetende reptielen. Zij bezitten een merkwaardige vierstralige organisatie van het bekken, waarin het schaambeen een naar voren gericht uitsteeksel bezit langs de rand van de buik. Een bekend geslacht is Iguanodon.

De Ornitischia behoren tot een enkele lijn en zijn betrekkelijk zeldzaam.

Tot de oudste behoren de Stegosauriërshttp://nl.wikipedia.org/wiki/Stegosaurus ) Ze kennen hun bloeiperiode in het Laat Jura. Het zijn viervoetige herbivoren, met een lengte variërend tussen 2 en 9 m. Ze hebben een klein hoofd en hersenen niet groter dan een walnoot. Op rug en staart staan benige platen en/of stekels.

de Iguanodontiden van het Vroeg Krijt : In het Krijt beginnen de continenten uiteen te drijven zodat de evolutie van de dinosauriërs een eigen verloop kent op al deze continenten. De Iguanodons zijn de meest verspreide soort in het begin van het Krijt. Hun achterpoten zijn zwaarder gebouwd dan de voorpoten, waardoor de meesten als tweevoeters worden beschouwd. In Noord-Amerika, evenals in Ziudoost-Azië zijn ze een zeldzame verschijning. In het Vroeg Krijt kenden ze een wereldwijde verspreiding.

Hadrosauriërs, Ceratopsia : Uit het Laat Krijt zijn er evenveel verschillende Dinosaurussoorten gekend als van alle voorgaande perioden samen. Nieuw zijn herbivore soorten zoals de Hadrosauriërs en Ceratopia.

Hun bloei is het gevolg van veranderingen in de plantengroei: ontstaan van de eerste bloemplanten (Angiospermen of Bedektzadigen). De meest typische Ceratopsia is wel de Triceratops.

Een populaire determinatiesleutel verdeeld de ornithisia in vier gemakkelijk herkenbare (kunstmatige ) groepen

  • Dinosaurussen met bipedale voortbeweging (sommige hadden een soort van eendensnavel)
  • Dinosaurussen met hoorns op de kop;(type =ceratopsia )
  • Dinosaurussen met beenplaten op de rug ( type = stegosauria )
  • Dinosaurussen met een pantser(type = ankylosaurus )
dino phylogenie

Dinosauria

Ornithischia
CerapodsOrnithopoda    http://tsjok45.multiply.com/photos/album/2687#photo=1
Marginocephalia  http://tsjok45.multiply.com/photos/album/2686/DINOSAURICON_M#photo=1

Additional Sources /LINKS

http://www.dinocasts.com/prod_catalog.asp?gclid=CNS17NaGsK8CFYWCDgodog-CDg

Dino Draft, DD II


http://forums.thesmartmarks.com/index.php?s=52ad46f68efbd45a80b625a1898c0328&showtopic=93305&st=60&p=2824015&#entry2824015

http://www.ansp.org/explore/online-exhibits/dinosaurs/

http://www.encyklopedia.dinozaury.com/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna

http://prehistoricsillustrated.com/DIBOSAURICO

Jurassic Period

 

DINOTHEEK          Dinotheek    KBIN

http://www.dinodictionary.com/index.asp

http://www.dinosaurtypes.net/

http://dinosaurpalaeo.wordpress.com/ 

About Heinrich Mallison
I’m a dinosaur biomech guy working at the Museum für Naturkunde Berlin.

 

http://ombdinotopia.proboards.com/index.cgi?board=dinotopia&action=print&thread=360

SAUROPEDIA

Categories

 

 

http://www.dinosoria.com/espece.htm
 The Dinosaur Museum in Dorchester http://www.jurassicdinosaurs.co.uk/thumbnails.php?album=1

http://skeletaldrawing.blogspot.com/

http://lesdinos.free.fr/Au%20temps%20des%20dinosaures%20Dinoliste-A.htm
http://paleo-studies.tumblr.com/archivehttp://dinobase.gly.bris.ac.uk/

http://www.internal.schools.net.au/edu/lesson_ideas/dinosaurs/dino_wksht5.html

http://www.sinofossa.org/index.asp

Support Wikipedia

Advertenties

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

One Response to DINOSAURICON INLEIDING

  1. Pingback: VERKLARENDE WOORDENLIJST PALEONTOLOGIE A | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: