“Nevel”-panters


°

   : SOORTPROBLEEM

°

© afp


De Borneose nevelpanter,  is eigenlijk geen nevelpanter én de soort heeft twee vertakkingen. Dat bleek uit een genetische analyse. Ondanks zijn naam is de nevelpanter ook niet erg verwant met de gewone panter.

© afp

Tot 2006 dachten wetenschappers dat alle nevelpanters één soort vormden. Na een genetische studie kwam in 2008 aan het licht dat de ‘Bornean clouded leopard’ (neofelis diardi), zoals de soort toen heette, genetisch verschilt van de nevelpanter (neofelis nebulosa). De eerste soort komt enkel voor op de eilanden Borneo en Sumatra, de tweede bevindt zich op het Aziatische vasteland.

Ook twee takken
Nieuwe genetische analyses in 2010 door een Duits team bracht aan het licht dat de ‘Borneose nevelpanter’  bestaat uit twee ondersoorten , en dat de nevelpanters op Borneo en Sumatra genetisch van elkaar verschillen. Ze kregen de namen: neofelis diardi borneensis en neofelis diardi diardi. In het Engels werd de ‘Bornean clouded leopard’ al herdoopt naar de Sunda clouded leopard, om verwarring te vermijden.

Analyses
De wetenschappers kwamen tot die conclusie na een DNA-analyse van 15 panters op Borneo en 16 op Sumatra. Ook werden 28 schedels en 20 vachten in musea onderzocht, samen met de foto’s van de vachten van dieren op de twee eilanden.  Naast de genetische verschillen, zouden de twee ondersoorten ook verschillen vertonen op schedel en tanden.

Theorie :

“De twee soorten zijn geografisch al gescheiden sinds de laatste IJstijd. Toch weten we niet of deze geografische isolatie aan de basis ligt van de genetische vertakking”, aldus wetenschapper Andreas Wilting. Ze vermoeden dat een vulkaanuitbarsting op Sumatra 75.000 jaar geleden vele nevelpanters uitroeide. Twee groepen overleefden: een groep in China, die de Aziatische tak zou gaan worden, en een groep in Borneo.  Die groep migreerde naar Sumatra via een ijsbrug tijdens de laatste ijstijd, een link die verdween zodra het warmer werd.

Wolkige vlekken
De nevelpanter kenmerkt zich door zijn wolkachtige vlekken die groter zijn dan die van een gevlekte panter.

Samen met de leeuw, tijger, jaguar, sneeuwluipaard behoren de nevelpanters tot de subfamilie van de panterachtigen. Sinds 2008 is de panterachtige gekenmerkt als een kwetsbare diersoort.

    <klik voor vergroting

Basaal (fylogenetische systematiek) < stamboom panthera

in 2010  werd het dier voor het eerst op film vastgelegd door Wilting van de Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research in Berlijn. (edp)

http://whyevolutionistrue.wordpress.com/2011/01/25/clouded-leopards-and-the-species-problem/

Clouded leopard by Vearl Brown, from Wikipedia.

OPGELET  !

Of de twee “soorten ” ook samen  fertiele  hybrieden  kunnen  ( of niet-kunnen ) verwekken  is me niet bekend  … De zogenaamde  twee soorten kunnen dus evengoed toch twee rassen of  subspecies  zijn … ook van rassen-populaties   is geweten dat ze  wat de frequentie van bepaalde  allelen betreft   in hun respectievelijke  standplaatsen  ,nogal  wat  kunnen  verschillen  …..

Nevelpanter met baby’s (Bangladesh)

//

De nevelpanter is een schuchter dier, dat ’s nachts actief is. In Azië leven naar schatting nog 10.000 exemplaren,( schatting in 2009)  en op veel plekken wordt hun leefgebied ernstig bedreigd.

In Bangladesh werden in 1992 en 2005 voor het laatst nevelpanters gezien. (anp/mvl)

Inwoners van een dorp in het zuidoosten van Bangladesh hebben natuurbeschermers nieuwe hoop gegeven dat de nevelpanter toch een toekomst heeft in het land.

Er werd gedacht dat de bedreigde diersoort niet meer voorkwam in Bangladesh, maar de dorpelingen vonden een moeder met twee kleintjes. Eén van de babypanters werd gevangen, toen hij samen met zijn broer en moeder een aap zat te eten.
Normaal gesproken worden gevangen dieren verkocht, maar de natuurbeschermers haalden de dorpelingen over het dier vrij te laten. Het drie maanden oude dier was gezond.

//

23/07/09
Advertenties

Over tsjok45
Gepensioneerd . Improviserend jazzmuzikant . Instant composer. Jamsession fanaat Gentenaar in hart en nieren

6 Responses to “Nevel”-panters

 1. pierraveneta says:

  Een prachtig dier. Ik had het nog nooit gezien.
  Hij lijkt me veel kleiner dan de gewone panter en heeft ook niet die karakteristieke rechte rug maar een gebolde rug. Maar zoals je al aangaf zijn ze ook nauwelijks aan elkaar verwant.
  Het lijkt in het filmpje of hij naar knaagdieren zoekt.
  Verbazend hoe er nog steeds zulke grote opvallende dieren ontedekt worden en nu pas op film vastgelegd worden.

 2. ramireziblog says:

  Ja prachtig, mooie lange en dikke staart en ook de tekening vind ik apart – het lijken net gemetselde stenen, alsof het een middeleeuws kasteel betreft.

 3. Pingback: IJSTIJDEN « Tsjok's blog

 4. Pingback: inhoud S | Tsjok's blog

 5. Pingback: WAT IS EEN SOORT ? | Tsjok's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: